:

Szerző: Bányai György

2008. július 30. 13:22

Kipróbáltuk: csak a T-Mobile kínálatában kapható az olcsó GPS-es Nokia 6650

A Nokia új, gyors internetre, helymeghatározásra, valamint mobil tévézésre alkalmas mobilja járt nálunk, mely hazánkban csak a T-Mobile kínálatában szerepel. A Nokia 6650-nel ezért csak az szemezzen, aki már előfizetője a magenta szolgáltatónak, vagy hajlandó átszerződni.

[HWSW] A Nokia új, gyors internetre, helymeghatározásra, valamint mobil tévézésre alkalmas mobilja járt nálunk, mely hazánkban csak a T-Mobile kínálatában szerepel. A Nokia 6650-nel ezért csak az szemezzen, aki már előfizetője a magenta szolgáltatónak, vagy hajlandó átszerződni.

Jaj, de zavaros!

A Nokiánál fura, fantáziát nélkülöző dolgok történnek az új telefonok nevét, pontosabban modellszámát illetően. Nehéz elképzelni, hogy nem lenne más lehetőség, mint a fél évtizeddel korábban bemutatott termékeinek számait újrahasználni -- a gyártó először úgy hat éve, az első 3G-s mobiljának adta a 6650 típusszámot, ami azóta legfeljebb a használt GSM-boltok pultjaiban lelhető fel.

Nokia 6650
Nokia 6650

Ráadásul a bejáratott modellszámok olyan telefonokra kerülnek, amelyek külsőre sem mutatnak a korábbival hasonlóságot, a régi 6650 egy hatalmas méretű "candybar" készülék volt, az újdonság viszont egy szétnyitható, stílusos, a Motorola Razr sorozatának vonalait idéző mobil. A hat év természetesen nem csak a külsőn látszik meg, technikailag is jóval túlmutat a jelenkor 6650-ese az azonos modellszámot viselő elődön.

Első benyomások

A 6650 fémbetétes burkolata symbianos okostelefont zár magába, lehetőségei között GPS helymeghatározást, valamint 3,6 Mbit/s sebességű HSDPA adatkapcsolatot találhatunk, az operációs rendszerre jellemző személyes adatkezelő alkalmazások és az utólag telepíthető programok sora mellett. A készülék nem üzleti mobil, az Office-állományokat és PDF-dokumentumokat kezelni képes programok legalábbis nincsenek rá előre telepítve, a gyártó meghagyta ezeket a drágább mobiljainak -- utólag persze pótolhatjuk, ha akarjuk.

Nokia 6650
Nyitott állapotban is egységes vonalak

A 94x47x21 milliméteres telefon remek anyagválasztása meglepett bennünket, a fémek és a műanyagok egyaránt felsőkategóriás érzetet kölcsönöznek a 6650-nek -- a nálunk járt fekete modell viszont sajnos gyorsan gyűjtötte az ujjlenyomatokat. Nyiszogásnak, recsegésnek nyoma sincs, a telefon masszív, robosztus, strapabíró benyomást kelt, a flip mechanikája is pontos, stabil.

Kinyitás után a Motorola RAZR-ekéhez kísértetiesen hasonló gombokat látunk, amelyek egymástól nehezen különíthetők el, üzenetet írni közel lehetetlen csak a kijelzőt bámulva, kezdetben szinte karakterenként kell lepillantanunk az amúgy határozott nyomáspontú gombsorra. Valahogy mintha hiányozna a Motorola RAZR sorozatában, valamint a hasonló kialakítású Sony Ericsson Z770i-ben és a Siemens EF81-ben található perem a gombokról. A billentyűzetnél leragadva meg kell jegyeznünk, hogy a gombok és az ezek középső oszlopát különválasztó keret háttérvilágításának színe változtatható, hét különböző színre állítható a pirostól a mélykékig.

Nokia 6650
A kijelző alatt három érintőgomb és az oldalsó hangerőgombok segítségével kezelhetők a külső kijelzőn megjelenő alkalmazások

Ritkán látott lehetőség, hogy a készülék csukott állapotában, csak a külső kijelzőt és az alatta található érintőgombokat és a hangerőszabályzót használva is elérhetők azok a beépített alkalmazások, amelyek kezeléséhez pár gomb is elég, így egyszerűen elindítható a zenelejátszás, működtethető a stopper és a visszaszámláló, valamint pár gomb megnyomása után lapozgatható a naptár és a teendőlista is, illetve válthatunk a csengési profilok között. Ötletes, ügyes! Kár, hogy ebbe a gyorsmenübe nem tudunk további alkalmazásokat felvenni.

Internetezés, multimédia

A HSDPA kapcsolat remekül vizsgázott, természetesen ehhez a T-Mobile jól kiépített hálózatára is szükség volt, illetve annak lefedettsége is hozzájárult ahhoz, hogy a netezés zökkenőmentes legyen, akár a 6650 240x320 képpontos kijelzőjén, akár a mobilt modemként a számítógépünkhöz csatlakoztatva. A készülék Bluetooth adóvevőt tartalmaz, azonban Wi-Fi rádiót nem. A szórakoztatásról FM-rádió és MP3-lejátszó gondoskodik, amely öt előreprogramozott beállítás mellett nyolc frekvencián 21 lépésben engedi a felhasználót beleszólni a hangképbe. A 6650 jobb oldalán 2,5 milliméteres fülhallgató-aljzatot találni.

Nokia 6650
Nokia 6650

A 6650 rendelkezik egy két megapixeles, LED-vakuval támogatott fényképezőgéppel is, ám ennek egyetlen, a külső kijelző fölé szerelt lencséje fixfókuszos. Az egyszerűbb, egyben olcsóbb fókuszálási mód nem ad autofókusszal szerelt fényképezőkéhez fogható minőséget, hiába a kiváló szoftver -- de ha hirtelen akarunk megörökíteni valamit, ez is megteszi. A kamera videofelvételek készítésére is alkalmas, azonban 320x240 képpontos felbontása és lassú képfrissítési sebessége miatt csak akkor használjuk, ha ez elkerülhetetlen.

A mobil a Nokiától megszokott PC-Suite alkalmazással kapcsolható a számítógéphez, ekkor szinkronizálhatók a PC-vel a naptárbejegyzések, a névjegyzék, valamint a Microsoft Outlook adatai. Ezt a módot megkerülve a a beépített, 30 megabájtnyi memóriát kiegészítő microSD kártyát (1 gigabájtos kártya a csomag tartozéka) akár USB-s háttértárolóként is használhatjuk, így a PC Suite telepítése nélkül is írhatók és olvashatók a kártya adatai. Sajnos a kapcsolathoz szükséges USB-kábel egyedi kialakítású, nem a jól megszokott, szabványos mini USB.


6650 próbafotók, katt az eredetiért

Helymeghatározás

A beépített GPS vevőegység a mai készülékekhez képest lassan eszmél. A telefonra a Nokia Maps 1.2-es verzióját telepítette előre a Nokia, pedig a térképprogramból már májusban megjelent a jóval többet tudó 2.0 verzió is. A beépített GPS persze mindkettővel boldogul, de a telefonra letölthető GoogleMaps alkalmazással is tökéletesen együttműködik. Sajnos szabadban, napsütésben a kijelző nem a legjobban olvasható, ez persze erősen ront a navigációs élményen is. A telefon menüjében természetesen megtalálhatóak a GPS-szel kapcsolatos egyszerűbb alkalmazások is, így kétféleképp is megjelenhetnek az észlelt műholdak, és a szélességi-, illetve a hosszúsági fokokat is könnyedén leolvashatjuk. Mindemellett kültéren a telefon nem kiált sűrűn konnektorért, a lítiumion akkumulátora a szokványosnál nagyobb, 1500 mAh kapacitású.

Nokia 6650
Mind a három ajtó nyitva

Megéri? Jó az ár?

A Nokia 6650 listaára 69 ezer forint, de a magasabb árú készülékeknél megszokott, jól bevált részletfizetéses, hűségszerződéssel egybekötött akcióban is kapható, akár 13940 forintos kezdőrészlet befizetése mellett. A T-Mobile a készüléket két év hűség mellett már 43980 forintért is odaadja, ha egyösszegben egyenlítjük ki a vételárat és két évig a havi 80 megabájtos adatcsomagot is igénybe vesszük -- beépített GPS-vevőt tartalmazó mobilt ennyiért nem árulnak máshol.

A készülék ára versenyképes, de ha a helymeghatározás helyett inkább a gyors internetkapcsolat kelti fel az érdeklődésünket, a szintén 3,6 Mb/s sebességű HSDPA modullal ellátott, a Nokia 6650-re hasonlító Motorola V3xx ellenfél nélküli, verhetetlen ajánlat: feltöltőkártyás konstrukcióban, ráadásul hűségszerződés aláírása nélkül, kevesebb mint húszezer forintért a birtokunkba kerülhet szintén a T-Mobile-tól. Igaz, navigálni nem tud, és nem is okostelefon.

A Nokia 6650-et a T-Mobile adta kölcsön, köszönjük!

a címlapról