:

dev archívum - 2006 május

2006
május

0

Apple Mac-ekhez fejlesztett billentyűzetet a Microsoft

2006. május 31. 10:56

Az ősi ellenségnek fejlesztett új kiegészítőt a Microsoft, a Wireless Laser Desktop for Mac ugyanis kifejezetten az Apple számítógépeihez piacra dobott billentyűzet-egér kombináció. A billentyűzetkiosztás teljesen ugyanaz, mint az Apple saját billentyűzeteinél, a speciális funkciógombok pedig mind a Mac OS X alatt futó programokat indítják. A Comfort Curve billentyűzet és a lézeres egér ezüst színben pompázik.

0

Augusztusban érkeznek az új generációs Intel mobil processzorok

2006. május 30. 13:54

Múlt héten beszámoltunk arról, hogy az asztali Core 2 Duo processzorok júliusi érkezésekor milyen kivitelek lesznek kaphatók és milyen áron, most a mobil változatok kerülnek sorra, amelyek hivatalos premierjét augusztusra ígérik az Intelnél.

0

A T-Mobile-lal közösen dobja piacra exkluzív Q2010 noteszgépét a Fujitsu Siemens Computers

2006. május 30. 13:20

[Engadget] A Fujitsu Siemens Computers a T-Mobile-lal szövetkezve a jelenleg kereskedelmileg elérhető leggyorsabb mobilkommunikációval vértezi fel exkluzív kivitelű ultrahordozható noteszgépét. A június közepén érkező LIFEBOOK Q2010-ben, az alig 1,1 kg tömegű notebook-csodában beépített HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) modemet helyeznek el. A HSDPA technológia segítségével a 3G-nél jelentősen gyorsabb, akár 1,5-1,8 megabit/s-os letöltési sebesség is elérhető a lefedett területeken, akár már Budapest egyes részein is .

0

Érkezik az Ubuntu Linux a Sun szervereire

2006. május 30. 10:46

Az asztali gépek mellett a szervereken is egyre népszerűbb Ubuntu Linux következő változata már a Sun Microsystems új, UltraSPARC T1 processzorára épülő kiszolgálókat is támogatni fogja. Az Ubuntu legújabb kiadása (6.06 LTS, Dapper Drake) június 1-én várható.

0

Vállalatirányítással integrált webáruház kis- és középvállalatoknak

2006. május 29. 16:02

A rEVOLUTION Software új webáruház-szoftvert mutatott be kis- és középvállalatok számára. A cseh WebCom fejlesztésében, a Microsoft Dynamics NAV (Navision) vállalatirányítási rendszerhez készült iReady webáruház-szoftver olyan tartalommenedzsment-rendszerrel egybeépített e-kereskedelmi megoldás, amellyel egyaránt kialakítható a cég portálja, B2B vagy B2C webáruháza és Intranet rendszere is.

0

Megadóztatná az e-maileket és az SMS-eket egy francia EP-képviselő

2006. május 29. 15:42

Az SMS-ekre és e-mailekre vetne ki adót az Európai Parlament néppárti képviselője, a francia Alain Lamassoure, hogy ezzel is növelje az Unió bevételeit. Az elképzelés szerint minden szöveges üzenet után 1,5 eurocent (~4 forinttal), minden elküldött e-mail után pedig 1 milliomod cent adót kellene fizetni. Ez semmiség, de figyelembe véve a napi többmilliárd tranzakciót, komoly bevételi forrás lehet -- mondta Lamassoure.

0

Három monitor meghajtása egy videokártyával

2006. május 29. 10:27

A Matrox 2002-ben bejelentett Parhelia chipje volt az első PC-s grafikus gyorsító, amelyhez akár három monitort is lehetett kapcsolni. Noha a Parhelia azóta eltűnt a süllyesztőben, a három monitort kiszolgáló TripleHead technológia továbbra is velünk van. A Matrox nemrégiben egy önálló kiegészítőt jelentett be, amelynek használatával akármilyen videokártyához kapcsolható három monitor.

0

Új Intel Xeon: világraszóló teszteredmények

2006. május 24. 12:12

Az Intel számos teszteredményt hozott nyilvánosságra a júniusra ígért kétmagos szerverprocesszoráról, amelyet egyelőre Woodcrest kódnéven ismerünk. A Xeon 5100-as sorozatként piacra kerülő lapkák számos eddig fennálló teljesítmény-rekordot megdöntöttek, egyes tesztekben akár 125 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtva a korábbi kétmagos Xeonoknál és akár 60 százalékkal felülmúlva az AMD legújabb Opteronjait.

0

Megjelent az első használható Xbox 360 törés

2006. május 22. 11:36

Az Xbox optikai meghajtóját feltörő Commodore4Eva lett az első csapat, mely körülményesen, de valóban használható törést készített a Microsoft következő generációs Xbox 360 játékkonzoljához. Az első törés megérkeztéig -- mely lehetővé teszi másolt játékok futtatását a konzolon -- több mint fél évet kellett várni, ez jelentős eredmény a Microsoft részéről, ráadásul az is valószínűsíthető, hogy ezt a szoftveres megoldást a Microsoft egy rendszerfrissítéssel ki tudja iktatni.

0

Gondok a Creative méregdrága X-Fi hangkártyáival

2006. május 19. 14:56

[Clubic.com] A felhasználók visszajelzései szerint nem nagyon javult a Creative hangkártyáinak minősége az elmúlt évek során, mivel a méregdrágán értékesített, legújabb fejlesztésű X-Fi példányokkal is meggyűlik a vásárlók baja. A Cretive hosszú idő után -- mondhatni megszokott módon -- végre válaszolt egy régóta kifogásolt problémára.

0

Windows Vista: véglegesek a hardverkövetelmények

2006. május 18. 10:11

A Microsoft a hírek szerint ma hozza nyilvánosságra a Windows Vista pontos hardverigényét. Mivel a Vista valószínűleg az évtized legfontosabb új szoftvere, kis túlzással állítható hogy az informatikai világ lélegzetvisszafojtva várja a specifikációkat, hogy aztán ennek birtokában tervezhesse a gépek vásárlását, illetve bővítését. Bár a Microsoft már korábban is számos részletet nyilvánosságra hozott a Vista hardverigényéről, azonban azokkal kapcsolatban sokszor elhangzott, hogy még előzetes, nem végleges specifikációk.

0

Microsoft .NET alkalmazások Linuxon: itt a Mono 1.2 előzetese

2006. május 17. 13:29

A Novell bejelentette a Mono 1.2-es verziójának bétaváltozatát , amely támogatást biztosít a Microsoft Windows.Forms elemekhez, ezáltal megkönnyíti a kliensoldali .NET alkalmazások portolását Linuxra. A Mono 1.2 további újdonságokat is tartalmaz, mint például a bővített platform- és hardvertámogatás, virtuálisgép-frissítések és továbbfejlesztett Java- támogatás. A vállalat szerint javult a teljesítmény, a memóriafelhasználás és a stabilitás is.

0

Magyar siker a Sun fejlesztői versenyén

2006. május 17. 10:45

Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Sun Microsystems a Dukes Choice Awardot, a Java-alapú alkalmazások legnagyobb nyílt versenyét. A nemzetközi megmérettetésen 11 kategóriában indult meg a küzdelem, melyek közül egyben egy hazai szoftverfejlesztő cég, a Solware Kft. is leadta nevezését.

0

Megérkezett az átdizájnolt, felturbózott Windows Media Player 11 első bétája

2006. május 16. 11:15

[HWSW, News.com] A Microsoft ma elérhetővé tette az internet rejtett bugyraiból már korábban is letölthetővé vált Windows Media Player 11 bétaverzióját, mely Windows XP operációs rendszerek alá is feltelepíthető. A telepítő FTP-szerverünkről is beszerezhető. Meglepő módon a béta szoftverbe integrálva egy újabb integrált zenebolt is érkezik, ugyanebben az időpontban indította el az MTV Networks az Urge elnevezésű zeneszolgáltatását. A Windows Media Player 11 végleges változatát júniusra ígéri a szoftveróriás.

0

Nyolc terabájt egyetlen kazettán

2006. május 16. 09:44

Időről időre felmerül a kérdés, vajon a mágnesszalagok mikor kopnak ki az informatikai hétköznapokból, azonban a technológia fejlesztői újabb és újabb megoldásokkal rukkolnak elő, amelyek révén életben tarthatók a szalagos rendszerek.

0

Független-e az internet?

2006. május 12. 09:18

A döntés többszöri elhalasztása után a legfelsőbb szintű nemzetközi domainek adminisztrációjáért felelős Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) véglegesen nemet mondott a .xxx legfelsőbb szintű domain bevezetésére. Az ICANN tanácsa kilenc ellenszavazattal öt támogatás mellett döntött úgy, hogy nem lesz külön domainje az erotikus tartalmú weboldalaknak.

0

Elválasztaná a böngészőtől a webes tartalmat az Adobe

2006. május 11. 14:41

[News.com/HWSW] Az Adobe Systems olyan szoftveren dolgozik, amely segítségével a flash animációk böngésző nélkül is futtathatók lennének -- mondta el Kevin Lynch, vezető szoftvertervező. Az Apollo kódnevű program a tervek szerint a jövő év elején készülhet el és ingyenesen letölthető lesz.

0

Ingyenes vírusvédelem a Windows Small Business Server 2003 mellé

2006. május 11. 13:34

A Microsoft Magyarország és a VirusBuster közös akciója keretében minden megvásárolt Microsoft Windows Small Business Server 2003 mellé VirusBuster munkaállomás- és file szerver védelmi szoftvert kapnak a felhasználók, amelyet fél évig ingyen használhatnak, ezalatt az idő alatt terméktámogatásban is részesülnek. Az ajánlat elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújt átfogó megoldást a számítógépes hálózat előnyeinek kiaknázásához és annak biztonságos működéséhez.

0

Újabb Google szolgáltatások, új Google Desktop Search 'szerkentyűkkel'

2006. május 11. 11:59

[News.com, HWSW] Számos új szolgáltatást és a Google Desktop Search asztali keresőprogram új változatát is bemutatta a Google tegnap a sajtó képviselőinek. A Google Trends és a Google Desktop 4 már kipróbálható és letölthető, a Google Notebook és a Google Co-op szolgáltatások pedig a jövő héttől lesznek elérhetők.

0

Csődbe ment a Silicon Graphics

2006. május 8. 15:24

Hosszú kínszenvedés után csődvédelmet kért a nagy teljesítményű számítógépeiről ismert Silicon Graphics, azonban ez egyelőre nem jelenti a patinás cég megszűnését, a vállalat hitelezői ugyanis tőkerészre cserélnék követeléseiket. A régóta küszködő cég sorsa azonban finoman szólva is kétséges, bár az ígéretek szerint egy jelentős átszervezés után az SGI kilábalhat a válságból.

0

Egyre több a hiba a Linux kernelben

2006. május 8. 13:23

[News.com/HWSW] Andrew Morton, a Linux kernel fenntartásával megbízott szakember szerint a 2.6-os változatban egyre több a hiba: a bugok gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a fejlesztői ki tudják javítani azokat. Bár Morton nem rendelkezik pontos adatokkal a hibák számáról, egyre több és több hibajelentést kap -- mondta el a németországi Wiesbadenben tartott LinuxTag konferencián.

0

Core 2 néven jönnek az Intel új processzorai

2006. május 8. 11:35

Core 2 néven kerülnek forgalomba az Intel új asztali és mobil processzorai, amelyeket eddig Conroe és Merom kódnevükön ismertünk. A kétmagos változatok Core 2 Duóként, az egymagosok Core 2 Solóként lesznek megtalálhatók a polcokon, a kifejezetten játékosoknak szánt, csúcsteljesítményű lapkák pedig a Core 2 Extreme nevet kapják.

0

Ismét banánhéjra lépett a következő generációs Wi-Fi szabványtervezet

2006. május 5. 12:30

[News.com] Ismét nem sikerült megszereznie a megfelelő számú jóváhagyó szavazatot a következő generációs Wi-Fi szabványtervezetnek, a 802.11n szabvány előzetes verziójának az IEEE munkacsoportjában. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy a május-júniusra beígért, előzetes specifikációra épülő eszközök esetleg mégsem kerülnek piacra, hetekben mérhető csúszást szenvednek.

0

Új technológiával segítené az adatközpontok hűtését a HP

2006. május 4. 16:23

A Hewlett-Packard megkezdte egy új technológia tesztelését, amelytől az adatközpontok hűtési költségének 60 százalékos csökkenését várják. Az elgondolás lényege, hogy a szerverszobában sokszáz szenzort telepítenek, majd az ezek által szolgáltatott adatokat használják fel a légkondicionáló berendezések vezérlésére. A HP Palo Altó-i központjában berendezett 185 négyzetméteres szerverszoba összesen 900 érzékelőt tartalmaz. Hasonló megoldást tervez a cég egy 3300 négyzetméteres indiai adatközpontjába is.

0

ISO-szabvánnyá vált az OpenDocument formátum

2006. május 4. 13:24

[News.com/HWSW] Az International Organization for Standardization (ISO) és az International Electrotechnical Commission (IEC) tagjai egyhangúan elfogadták szabványként az OpenDocument fájlformátumot, amely így a nyíltsága mellett újabb okkal lehet vonzóbb a különféle szervezetek és intézmények számára, amelyektől elvárt az ISO-szabványoknak való megfelelés.