:

dev archívum - 2006 március

2006
március

0

Együttműködési megállapodás a Siemens és a BME között

2006. március 31. 15:18

Dr. Molnár Károly rektor és Dr. Beke-Martos Gábor, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója ma írták alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Siemens közötti, az idei együttműködésre vonatkozó megállapodást. Az aláírási ünnepségen kiosztották a 2005. évi Werner von Siemens Excellence Award díjpályázat nyerteseinek okleveleit és jutalmait is.

0

A szuperszámítógépek terén is előtérbe kerül az AMD

2006. március 30. 15:50

[GCN/HWSW] Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma hatalmas szuperszámítógép megépítésével bízta meg a területen jártas Crayt -- írja az amerikai Government Computer News. Az Oak Ridge National Laboratory (ORNL) 2008-ban tervezi beüzemelni a közel 24 ezer, négymagos AMD Opteron processzort használó szörnyeteget.

0

Rootkitet építenek a vírusírók a legújabb Bagle férgekbe

2006. március 30. 13:38

[eWeek] Egyre okosabbak a Bagle féreg különöző variánsai: az F-Secure szakértői szerint a Bagle egyik legújabb változata, a Bagle.GE rootkitet telepítve rejtőzködik el a kíváncsi szemek, így a vírusirtó alkalmazások elől. A féreg egy kernelmeghajtót is hordoz magában, mely az operációs rendszer magját támadva elrejti a Bagle férgekhez tartozó folyamatokat és regisztrációs adatbázisban elhelyezett kulcsokat a víruskereső alkalmazások elől.

0

Kit véd meg az Európai Unió a Microsofttól?

2006. március 29. 15:47

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne hallhatnánk az Európai Unió által a Microsoftra kiszabott korlátozó rendelkezésekről, legutóbb a szervezet versenyügyi biztosa, Neelie Kroes azzal fenyegette meg a céget, hogy betiltja a Windows Vista európai forgalmazását, amennyiben abba integrálnak bizonyos funkciókat.

0

Borsos áron kerülnek piacra az első ultramobil PC-k

2006. március 29. 11:10

[HWSW, Engadget] Egyelőre beigazolódni látszanak az elemzők félelmei, és az első ultrahordozható PC-k, az úgynevezett UMPC-k horribilis árakon kerülnek az üzletekbe. A CeBIT-en több gyártó bemutatta saját Origami készülékeit, az árakról azonban csupán becslésekbe bocsátkoztak. A Samsung harmadik-negyedik negyedévben érkező UMPC-je elméletileg 1000 eurós áron lesz kapható Európában.

0

A vállalatoknál az e-mail a legfontosabb mobil alkalmazás

2006. március 28. 12:12

A e-mailekhez való hozzáférés biztosítása áll az első helyen a mobil munkatársakat alkalmazó cégek feladatlistáján -- derül ki az IDC által közel-keleti és kelet-közép-európai vállalatok körében végzett legújabb felméréséből.

0

Harc a nyílt irodai fájlformátumok között

2006. március 28. 11:05

A Microsoft felvételét kérte az INCITS/V1 bizottságba, amely nemzetközi (ISO) szabvánnyá emelheti az OpenDocument formátumot. A vállalat március 15-én adta be felvételi kérelmét a szervezethez, rossz nyelvek szerint csak azért, hogy megakassza az OpenDocument szabványosítási folyamatát annak érdekében, hogy a saját Office Open XML formátumát előbb tudja szabványosítani.

0

Fél terabájt egyetlen holografikus lemezen

2006. március 27. 14:51

[Clubic.com] Újabb demonstrációt tartott a holografikus médiát és hozzá illő meghajtót fejlesztő inPhase Technologies, az amerikai vállalat újabb áttörést ért el az új médiára írható adatok sűrűsége terén. A további fejlesztésekkel elért 515 gigabit/négyzethüvelykes (64,3 gigabájt/négyzethüvelykes) adatsűrűség lehetővé teszi, hogy a 12 cm-es holografikus lemezeken 500 gigabájtnyi adatot tároljanak el.

0

Trend Micro: biztonság bonyodalmak nélkül

2006. március 27. 12:56

A Trend Micro bejelentette Worry-Free Security kezdeményezését, melynek célja, hogy a kis létszámú informatikai támogatással, vagy azzal egyáltalán nem rendelkező vállalkozások számára nyújtson egyszerűen bevezethető és használható biztonsági megoldásokat.

0

Letörné a magas roamingtarifákat az EU

2006. március 24. 16:03

[Reuters/Digital Media Europe] Az Európai Unió olyan szabályozás életbe léptetését fontolgatja, amely lejjebb szorítaná a roamingtarifákat, ellensúlyozva a versenyhiányos állapotokat. Az ír javaslatot a jelenleg soros osztrák elnökség fogja kiértékelni, majd a Bizottsággal együttműködve kidolgozni az esetleges új direktívákat, és az Európai Parlament elé terjeszteni.

0

Az Office 2007 is késik

2006. március 24. 10:36

Pár nappal a Windows Vista késésének bejelentése után a Microsoft közölte, hogy az Office következő változatának bemutatása is 2007-re csúszik át. A Vistához hasonlóan az Office 2007 is elkészül az idén és a legnagyobb vállalati ügyfelek számára már decemberben elérhető lesz, de a hivatalos premiert csak jövőre -- talán a Windows Vistával együtt -- tartják.

0

Megjelent a magyar OpenOffice legújabb Prémium változata

2006. március 22. 15:27

A Free Software Foundation magyar tagozatának hála megjelent az ingyenes OpenOffice.org legújabb Prémium változata, amely teljes egészében megegyezik a legfrissebb, 2.0.2-es verziójú csomaggal, ugyanakkor rengeteg extra, értékes kiegészítőt tartalmaz, amelyek további segítséget jelenthetnek a szoftverrel végzett munkában.

0

A legveszélyesebb letölthető programok

2006. március 22. 12:51

Közzétette első jelentését a Google, Sun Microsystems, Lenovo és más informatikai cégek, valamint a Harvard és Oxford egyetemek által életre hívott StopBadware.org , amely az interneten terjedő kémprogramok, trójaik és más fenyegetések ellen küzd.

0

Dobozos változatban is kapható lesz a Turion 64 mobil processzor

2006. március 21. 16:19

[Clubic.com] Asztali gépekbe tartanak az AMD mobil processzorai, a következő hetekben három Turion64 mobilprocesszorát dobja piacra dobozos változatban az Intel riválisa. A versenybe küldött MT-32 (1,8 GHz), MT-34 (1.8 GHz) és MT-37 (2 GHz) típusú mobil processzorok az első olyan dobozos AMD processzorok lesznek, melyek mellett nem lesz hűtő és ventilátor.

0

Bill Gates: az eszközök helyett az internet lesz a fejlesztések fókuszában

2006. március 21. 13:17

[News.com/HWSW] A szoftverfejlesztők világa alapjaiban megváltozott, ahogy az emberek bárhol, bármikor hozzá szeretnének férni az adatokhoz, a hangsúly a PC-alapú technológiák helyett a webre helyeződött át -- mondta az online és mobil alkalmazásokkal kapcsolatos Las Vegas-i Mix 06 konferencia nyitóbeszédében Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftverfejlesztője. Bármi, amit mostantól csinálunk, annak felhasználó-központúnak kell lennie, nem eszköz-központúnak.

0

Az RFID-chipek révén vírussal lehet fertőzött akár egy szelet csokoládé is

2006. március 21. 11:29

A mindennapokban egyelőre gyakorlatilag egyáltalán nem látható, ugyanakkor a vonalkódot leváltó rádiós azonosító (RFID, radio frequency identification) lapkák napjainkban már gyökeresen átalakítják a nagyobb vállalatok háttértevékenységét -- elsősorban a gyártás és a logisztika terén --, és már egyes hazai hiperláncok polcain is feltűntek ilyen chipeket tartalmazó áruk. Most újabb mérföldkőhöz érkeztünk: bizonyítottan lehetséges RFID-chipek révén rendszereket fertőzni, akár egy boltból is.

0

Az európai kereskedőknek kíván piacteret nyújtani a Google

2006. március 17. 15:06

[Financial Times/HWSW] A Google az európai online kiskereskedelmi piacra kíván benyomulni -- árulta el a Financial Times pénzügyi napilapnak Nikesh Arora, a cég európai tevékenységért felelős vezetője. A Google Base néven nemrég megismert, természetesen béta állapotú szolgáltatással a vállalat az öreg kontinens hagyományos kereskedőinek kíván szolgáltatást nyújtani a jövőben, amely révén azok hatékonyan és eredményesen jelenhetnének meg az online piactéren.

0

Elhagyja a Sunt a szoftverekért felelős vezető

2006. március 17. 11:38

[News.com/HWSW] A Sun Microsystems szoftverekért felelős vezetője, John Loiacono március 25-től már az Adobe csapatát erősíti, a grafikus termékek (Photoshop, Creative Suite, InDesign, Illustrator) fejlesztését irányítja majd. Loiacono utóda a Sunnál a cég elnöke, Jonathan Schwartz lesz, aki korábban is betöltötte már a szoftverekért felelős alelnöki pozíciót.

0

Windows XP az inteles Mac-eken: úton a közel 14 ezer dolláros jutalom

2006. március 16. 11:10

Közel 14 ezer dollár, pontosabban 13 854 dollár lett a jutalma egy Narf becenevű ügyeskedőnek, akinek sikerült végül elindítania a Windows XP-t az inteles Macintosh számítógépeken. A Windows XP telepítését bemutató videó alig egy nappal azt követően jelent meg, hogy a Microsoft bejelentette, a Vista sem lesz képes az EFI-n (extensible firmware interface) keresztül betöltődni, így elmeletileg a legújabb Microsoft operációs rendszer sem indulhat el az inteles Apple Macintosh számítógépeken. Az EFI a régi BIOS-t váltja fel.

0

Tanácsokat ad a gépünk bővítéséhez a Windows Vista

2006. március 16. 10:28

[News.com/HWSW] Bizonyára sokan tartanak attól, hogy számítógépük nem elég erős a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszerének, a Windows Vistának a futtatására. A redmondi cég ezért olyan alkalmazásokat épít a szoftverbe, amelyek egyrészt kiértékelik a PC képességeit, másrészt pedig tanácsokat is adnak a tulajdonosának, mely alkatrészeket cserélje ki annak érdekében, hogy a Vista a lehető legjobban fusson.

0

Globális rajttal indul útjára novemberben a PlayStation 3

2006. március 15. 12:07

[IGN] Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke a Tokióban megrendezett PlayStation Business Briefing 2006 rendezvényen újabb részletekkel szolgált a PlayStation 3 játékkonzol megjelenésével kapcsolatban. A mondhatni rögtönzött bejelentéssel -- a rendezvényt eredetileg a sajtó teljes kizárásával tervezték, az utolsó pillanatban hívtak meg újságírókat az eseményre -- a Sony elismerte, hogy késik a konzol, és a PlayStation 3 csak novemberben kerül piacra, akkor azonban világszerte.

0

Franciaország törvénnyel nyitná meg az Apple iTunes-t

2006. március 14. 13:54

[WSJ] Franciaországban csütörtökön egy olyan törvénytervezetről szavaznak, amely lehetővé tenné az Apple iTunes online zeneboltból letöltött dalok meghallgatását az összes lejátszón. Amint az ismert, az iTunes jelenleg csak az iPoddal kompatibilis, a megvásárolt számok más hordozható eszközökön nem hallgathatók meg.

0

Titkosítja az adatokat és váltságdíjat kér a jelszóért a Cryzip trójai

2006. március 14. 13:14

Felütötte a fejét egy új trójai, amely titkosítja a fertőzött számítógép merevlemezén található fájlokat, amelyekhez csak váltságdíj megfizetése ellenében férhet újra hozzá a jogos tulajdonosuk. A Cryzip nevű kártevő emailben terjed, feltehetően kis mennyiségben, ezért csúszhatott át a legtöbb víruskereső szűrőjén.

0

Az adatok rombolása helyett ma már az ellopásukra koncentrálnak a támadók

2006. március 14. 12:10

A Symantec kiadta a Jelentés az internetes veszélyekről című tanulmányának kilencedik számát, amely a 2005. július 1. és december 31. közötti időszakkal foglalkozik. A tanulmányból kiderül, hogy amíg a múltban a támadások célja főleg az adatrombolás volt, a mai támadások egyre inkább az adatok ellopására irányulnak üzleti nyereség céljából, ráadásul nem okoznak semmilyen észrevehető károsodást, amely a felhasználók figyelmét felhívná a veszélyekre.

0

A BEA megnyitotta a Kodo forráskódját

2006. március 14. 09:28

A BEA Systems megnyitotta, és Open JPA néven elérhetővé tette a BEA Kodo perzisztenciamotor forráskódjának jelentős részét, -- adta hírül az Alerant, a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

0

Cisco: Egységes IP-kommunikációs infrastruktúra

2006. március 13. 13:01

A Cisco bemutatta Cisco Unified Communications elnevezésű egységes kommunikációs rendszerét, amely lehetővé teszi a hang-, adat- és videoátviteli alkalmazások integrálását az IT infrastruktúrán.

0

Megint Google: webes szövegszerkesztőt vásárolt a Microsoft réme

2006. március 10. 12:18

[The Wall Street Journal/HWSW] Google újra és újra: bár a vállalat tagadta, hogy a Microsoft hagyományos magpiacát (szoftverek) célba venné, legutóbbi lépése ennek minden tekintetben ellent mond. A világ vezető keresője ugyanis olyan kezdő vállalkozást vásárolt fel, amely web-alapú szövegszerkesztőt dobott piacra.

0

A tárolás jövője: GDrive és Windows Live Storage?

2006. március 9. 15:03

[eWeek/HWSW] A Google elemzőknek tartott konferenciáján bemutatta GDrive elnevezésű koncepcióját, ami a tárolás és adatkezelés terén nyújt majd érdekes újdonságokat. A konferencia PowerPoint prezentációja egy ideig elérhető volt az interneten, azonban azt a Google időközben levette, és megkért mindenkit, hogy ne közöljön róla információkat, mivel azt nem a nagyközönségnek szánta. Az elemzői konferencia anyaga azonban -- igaz vágott formában -- továbbra is elérhető

0

PlayStation 3: "a tavaszi megjelenés lehetetlen"

2006. március 9. 10:07

[Gamesindustry.biz/HWSW] A neves japán játékkiadó, a Namco Bandai elnöke, Takaszu Takeo a Bloomberg pénzügyi híroldal számára elmondta, hogy cége még mindig nem ismeri a Sony PlayStation 3 bemutatásának időpontját, így a tavaszi rajtot lehetetlennek tartja.

0

Megjelent a legújabb magyar OpenOffice

2006. március 9. 09:41

[FSF/HWSW] Megjelent a méltán egyre népszerűbb ingyenes irodai programcsomag, az OpenOffice.org 2.0.2 változata, amely további finomításokat hoz magával az előző verziókkal szemben. Az FSF.hu Alapítványnak és a nyílt forráskódú szoftver köré szerveződött hazai közösségnek köszönhetően az angol verzióval egy időben jelent meg a magyar változat is, Windows és Linux operációs rendszerekre, míg a MacOS X platformra valamivel később érkezik.

0

Spammercsapdák felállítását fontolgatja Dél-Korea

2006. március 8. 13:15

[The Korea Times] A világ egyik, ha nem a legfejlettebb kommunikációs piacával rendelkező Dél-Korea lépéseket fontolgat az internetet elszennyező spammerekkel szemben. A törvényi szabályozás áprilistól a korábbinál sokkal szigorúbban, akár börtönnel is büntetheti azokat, akik felnőtt tartalmakkal vagy gyógyszerek értékesítésével bombázzák az emberek fiókjait.

0

IDF: Mobil jövő

2006. március 8. 08:55

[helyszíni tudósítás] Az Intel Developer Forumon a világ legnagyobb chipgyártója fellebbentette a fátylat mobil terveiről. Az elképzelések központjában természetesen a következő generációs mobil processzor, a Merom kódnevű lapka áll.

0

IDF: Bemutatkozik a Core processzorcsalád

2006. március 7. 20:53

[helyszíni tudósítás] A San Franciscó-i Intel Developer Forum első napján a vállalat következő generációs mikroprocesszoraié a főszerep. Az eddig csak Conroe, Merom és Woodcrest néven emlegetett chipekre az Intel kommunikációjában kizárólag NGMA-ként (Next Generation Microarchitecture) hivatkoztak, most azonban bejelentésre került, hogy a lapkacsalád a Core nevet kapta.

0

Gyorsan formát ölt az Európai Digitális Könyvtár

2006. március 7. 16:27

Ez Európai Bizottság által kiadott közlemény alapján a kulturális örökség digitalizálására irányuló tervezet a bürokráciához képes meglepő gyorsasággal ölt formát. Az Európai Digitális Könyvtáron keresztül bárki, akinek van egy számítógépe és internet csatlakozása, hozzáférhet majd több millió könyv, írásos dokumentum, folyóirat, videofelvétel, fénykép és más anyagok tárházához.

0

A Microsoft Passport neve hamarosan Windows Live ID-re változik

2006. március 7. 14:28

[eWeek/HWSW] A Microsoft Passport authentikációs rendszere jelentős átalakuláson megy át a következő hónapokban -- részévé válik a Windows Live termékcsaládnak, amely nem csak új név felvételével, hanem új képességek megjelenésével is jár majd. A Windows Live termékcsalád lehetséges jövőjéről és kialakulásának körülményeiről már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

0

Európának már két legerősebb szuperszámítógépe is van

2006. március 7. 11:43

Tegnap adták át Európa legerősebb szuperszámítógépét, amely a németországi Forschungszentrum Jülich tudományos kutatóintézetben található. Az IBM által épített JUBL, azaz a Jülicher Blue Gene /L nem kevesebb mint 16 384 darab speciális PowerPC processzorral szerelve 46 teraflopsos teljesítmény tud leadni. Az elsőség kérdéses, hiszen Európa másik legerősebb gépe, a Bull által a francia nukleáris kutatásokra épített konfiguráció 50 teraflopsos teljesítményt állít magáról.

0

Összeesküvéssel vádolta meg az Európai Uniót a Microsoft

2006. március 6. 12:17

[Associated Press/HWSW] A Microsoft megkérdőjelezte az Európai Bizottság pártatlanságát az ellene folyó trösztellenes vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel vádolta meg, miután a Bizottság közölte, nem elégedett a vállalat lépéseivel. A múlt hét csütörtökön kiadott dokumentumra reagálva Neelie Kroes versenyjogi biztos közölte a Dow Jones Newswire-rel, ha a Microsoft ezt a fonalat folytatja, büntetések elé néz, és nem is kicsi büntetések elé.

0

Intel, HP: "A Montecito-alapú HP Integrity az a gép, amelyre valójában vártunk"

2006. március 3. 10:57

Honnan jött, merre tart, mi a célja? -- akár ez a Belga-idézet is lehetett volna a mottója annak a rendezvénynek, amelyen Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója, valamint Paul Otellini, az Intel vezére nyilvános beszélgetést folytattak az Itanium, valamint az arra épülő HP Integrity szervercsalád helyzetéről, jövőjéről.

0

Új életet lehelt a Visual FoxPróba a Microsoft

2006. március 2. 15:22

A Microsoft elérhetővé tette a Sedna kódnevű eszközkészletének előzetes változatát, amely lehetővé teszi a ma is népszerű Visual FoxPro alkalmazások integrációját a legmodernebb Microsoft-szofterekkel, mint amilyen a Windows Vista, az Office 2007, az SQL Server 2005 és a .Net Framework 2.0.

0

Zavarkeltés Sun-módra: Solarist a HP-szerverekre!

2006. március 2. 14:00

A HP, az Intel és az Oracle nagyszabású rendezvényre készül ma, ahol a vállalatok vezérei az Itaniummal és az Integrity szerverekkel kapcsolatos újdonságok garmadáját fogják felvonultatni, hogy ráirányítsák a figyelmet a platform közelgő újabb mérföldkövére, valamint egyre erősödő jelenlétére. Az ellenérdekelt Sun Microsystems ebből az alkalomból nem volt rest kisebb zavart keltő közleményeket kiadni.

0

Kiterjeszti partnerprogramját az Oracle

2006. március 2. 13:52

Az Oracle bejelentette az Oracle PartnerNetwork (OPN) QuickStart Plus programot azoknak az újonnan csatlakozó Oracle-viszonteladóknak és független szoftverszállítóknak, amelyek megoldásaikat az Oracle adatbáziskezelő és alkalmazásszerver Standard Edition One vagy Standard Edition verziójára fejlesztik.

0

Jogsértő kód miatt javították az Internet Explorert

2006. március 1. 12:22

A Microsoft kedden elérhetővé tett egy frissítést az Internet Explorerhez, amely megváltoztatja a pluginek kezelését. A lépésre azért volt szükség, mert a vállalat szabadalmi perben áll a Kaliforniai Egyetemmel és az Eolas Technologies-zal, amelyek szerint a böngésző plugin-kezelése szabadalomsértő.

0

Fejlettebb funkciókat ad a linuxos Xgl gyorsított grafikus alrendszerhez a Novell

2006. március 1. 10:16

A Novell bejelentette az Xgl (OpenGL-alapú X) grafikus alrendszerhez fejlesztett újabb funkciók elérhetőségét, amelyek az eddiginél fejlettebb grafikai lehetőséget biztosítanak a Linux-fejlesztők és -felhasználók számára. Az Xgl a Linux új megjelenítő-technológiája, amely felhasználja a ma már széles körben elterjedt, egyre gyorsabb ütemben fejlődő grafikus kártyák gyorsítási képességeit.