:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 20. 10:00

Üdv az internet anonim oldalán!

Az internetet évtizedek óta használják saját céljaikra a különböző bűnözői csoportok, terroristák és egyéb rosszfiúk. Az egyre szofisztikáltabb technológiákkal folyamatosan küzdenek a hatóságok, de vajon ki áll nyerésre?

Pavel Durovot, a Telegram vezérigazgatóját augusztus végén rendőrök várták a párizsi Charles de Gaulle Repülőtéren, hiavtalosan azért, hogy kérdőre vonják, illetve felelőssé tegyék a tulajdonában lévő platformon kontrollálatlanul terjedő szemét miatt.  

A Telegram azóta szakított a zéró moderáció elvével, de kérdés, ez mire lesz elég, a különböző bűnözői csoportok, terroristák ugyanis pillanatok alatt találnak maguknak másik kommunikációs platformot, ráadásul láthatóan még a legnagyobbak (pl. Meta) sem tudnak mit kezdeni azzal a mennyiségű illegális tartalommal, melyek elárasztják őket.

Hol húzódik a felelősség határa, egyáltalán van-e rá esély, hogy az anonimitás mögé bújó, a moderációt kijátszó felhasználók valaha horogra akadjanak? Erről beszélgettünk Makay József kiberbiztonsági szakértővel, visszatérő vendégünkkel.

Az adásban elhangzott hivatkozások a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a YouTube csatornánkon, és immár a YouTube Music-on is.

a címlapról