:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 8. 08:01

Az IDC előrejelzései szerint csökkenni fog a PC forgalom az USA-ban

[Bloomberg, CNET, Semiconductor Business News] Az IDC piackutató cég legfrissebb eredményei szerint a következő években gyengülő forgalommal kell számolnia a PC iparnak az USA-ban. Az IDC felülvizsgálta a 2001-es előrejelzéseit a teljes PC piacot illetően, és lejjebb vitte a becsléseket az USA ill. a globális piac vonatkozásában. Most először fordul elő az, hogy az USA PC forgalma csökken az előző évhez képest.

Roger Kay, az IDC egyik elemzője szerint minden jel arra utal, hogy a jelenlegi PC ipari recesszió még legalább két évig fog tartani, majd egy mérsékelt helyreállás várható 2003-ban. Az IDC szerint az idei forgalomcsökkenés az USA PC piacon 6,3% lesz, majd jövőre 4,6%-os növekedés várható az idei eredményekhez képest. Ez azt jelenti, hogy az USA-ban idén 45,3 millió PC-t fognak eladni, szemben a korábbi becslésekben szereplő 49,5 millióval. Az USA-ban tavaly 48,4 millió PC kelt el, míg világszerte 131,3 millió PC-t adtak el.

Az idei évre prognosztizált csökkenés fő oka az, hogy a második félév is az elsőhöz hasonlóan gyenge lesz - de ez a két negyedév jellemzően a PC piac erős időszaka (iskolai szezon, ünnepi szezon), és a szakértők szerint ez most a korábbi időszakokhoz képest gyengén fog sikerülni.

Kay szerint főként a fogyasztói kiadások gyengesége okozza a gondokat a második negyedévben. Az USA fogyasztói PC piac az idén várhatóan 17,3%-kal esik vissza.

A globális PC piacra vonatkozó becsléseket is 10,3%-os növekedésről 5,8%-os növekedésre módosította az IDC és az eredményt jelentősen fogja befolyásolni az USA piac alakulása. Ezenkívül az európai PC piac gyengülése és a japán piac lassuló növekedése is gyengíti a globális PC piacot. Nyugat-Európában a vállalati PC piac egyelőre ígéretesnek tűnik, de a fogyasztói piac már sokkal ingatagabb. Az exporttól függő ázsiai országokban nyomokat hagyhat az USA gazdaság lassulása, bár a piacok telítetlensége lehetővé teszi a kétszámjegyű növekedést ebben a régióban.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.