Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 18. 12:24

Intel kiszolgálók a telekommunikációs iparnak

[MMd] Az Intel Developer Forum nyitó előadásában Mike Fister az Intel alelnöke elmondta, a cég ipari környezetbe szánt, nagy megbízhatóságú (carrier-grade) Intel processzorokon alapuló kiszolgálócsalád bevezetését tervezi ez év végén a telekommunikációs cégek számára.

Az Intel architektúrájú, nagy megbízhatóságú kiszolgálók csúcsteljesítményt, üzembiztos működést, skálázhatóságot kínálnak majd alacsonyabb költséggel a vevő által kiválasztott gyártótól, szemben a mai, egy-egy céghez kötődő platform kínálattal.

Az új termékcsalád kezdetben az Intel Pentium III processzorára alapuló rendszerekből áll, a kis helyigényű, nagy megbízhatóságú kiszolgálók később az Intel Xeon és Itanium processzorcsaládjaira támaszkodik majd a távolabbi jövőben. A nagy megbízhatóságú kiszolgálók eleget tesznek a telekommunikációs iparnak a platformmal szemben támasztott igényeinek, hogy működőképesek maradjanak, és elviseljenek olyan környezeti körülményeket is, mint a nagy meleg, hideg, tűz vagy földrengés.

"A mai bejelentés a következő lépés az Intel alapú kiszolgálók számára azon az úton, amelyen csúcsteljesítményű és megfizethető kiszolgálókat vezetünk be a kiszolgálópiac egy nagyon specifikus szegmensében" - mondta Mike Fister alelnök az Intel Enterprise Platforms részlegének a vezetője.

Az Intel tervei szerint kétféle Pentium III processzor alapú ipari kiszolgálóhoz szállít majd processzorokat, lapkakészleteket és alaplapokat. Az első 1U magasságú (1U = 1.75 inch = 4.44 cm) házban elhelyezkedő, kétprocesszoros kiszolgáló sorozat, a második pedig 2U (3.5 inch = 8.9 cm) magas házba épített kiszolgáló.

Ezeket az Intel alapú rendszereket használni fogják a telekommunikációs ipar különböző a gerinchálózatait, mobil és kábel alapú infrastruktúráit, adat- és hangátvitelre egyaránt alkalmas nagy sebességű hálózatait működtető társaságok, hálózati szolgáltatók és nagyvállalatok.

A platformok az alkalmazások széles skálájának a futtatására alkalmasak, beleértve a mobil és kábel alapú alkalmazásokat, szoftver alapú hálózati kapcsolókat, mobil 2.5G és 3G technológiákat, virtuális magánhálózatokat, tartalom-szétosztó (content delivery) szolgáltatásokat, call center és hangposta alapú szolgáltatásokat, amelyek mind nagy megbízhatóságú platformot igényelnek.

a címlapról