Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 10. 12:00

CommonName: búcsú az email-címektől

A CommonName megkezdte ingyenes személyes internetes azonosító szolgáltatását, amelynek segítségével a nehezen megjegyezhető internetes URL-ek vagy email-címek egyszerűen és könnyen helyettesíthetők bármilyen szóval.

A CommonName megkezdte ingyenes személyes internetes azonosító szolgáltatását, amelynek segítségével a nehezen megjegyezhető internetes URL-ek vagy email-címek egyszerűen és könnyen helyettesíthetők bármilyen szóval.

A CommonName szolgáltatásának célja, hogy egyszerűbbé tegye az Internet használatát és közelebb hozza a webes világot azokhoz a felhasználókhoz, akik félnek a hosszú email-címektől, nem tudnak megjegyezni egy bonyolult URL-t vagy egyszerűen csak nem értik az olyan jeleket és kifejezéseket, mint a "http://", "www", @ vagy ".com".

A CommonName felhasználói egyedi azonosítót választhatnak maguknak, ami személyhez kötött, így az email-címük vagy a weboldaluk címének változásról nem kell értesíteniük senkit, a leveleiket ugyanúgy megkapják, az oldaluk ugyanúgy elérhető marad.

"Nagyon hosszú utat jártunk be azóta, hogy az internetes erőforrásokat tisztán az IP címükkel azonosítottuk be. Úgy gondolom, a CommonName az internet fejlődésének természetes része. Egyre több és több internet-felhasználó igényli az egyszerű, felhasználóbarát felületet. A CommonName forradalmasítani fogja az Internet-használatot" - mondta Yurong Lin, a CommonName alapítója és vezérigazgatója.

Egy email küldéséhez nem a john.smith@hotmail.com címet kell a kliensprogramba írni, hanem egyszerűen annyit, hogy "John Smith". Hasonlóképpen ha a felhasználó beírja a "Yahoo" szót a böngészőbe, máris a helyi Yahoo oldalon találja magát. A CommonName minden elterjedt email klienssel és böngészővel használható, és ingyenesen letölthető a www.commonname.com címről.

A CommonName a harmadik generációs webcímzésen kívül számos szolgáltatást nyújt. Segítségével nem csak név szerint hivatkozhatunk emberekre vagy weboldalakra, de egyszerűsíti a webes keresést, online, név szerint navigálható könyvjelzőt is kínál valamint segítségével weboldalakhoz megjegyzéseket is fűzhetünk.

a címlapról