Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 4. 18:49

Az Intel a számítógéptulajdonosok segítségét kéri a rákkutatásban

[Mmd] Az Intel Corporation és a

[Mmd] Az Intel Corporation és a tudományos kutatói közösség ma új kezdeményezést jelentett be, amellyel az életet veszélyeztető betegségekkel kívánják felvenni a harcot, mégpedig úgy, hogy több millió PC összekapcsolásával létrehozzák a világ legnagyobb és legerősebb számítógépes erőforrását.

Az Intel Philanthropic Peer-to-Peer programhoz az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society), a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), az Oxfordi Egyetem és az United Devices, Inc. csatlakozott.

Az új programban a számítógéppel rendelkezők saját számítógépes erőforrásaikat tudják tudományos kutatási célokra, például a rák és más betegségek korszerűbb kezelésének és esetleges gyógyításának kutatására felhasználni, ha az internetről letöltenek egy számítógépes programot PC-jükre.

Az így létrejövő "virtuális szuperszámítógép" számítási teljesítménye az elképzelések szerint meghaladja majd az 50 teraflopot (másodpercenként több billió műveletet), több millió felhasználót vesz részt benne, és tízszer erősebb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép.

A kutatási munkában részt venni kívánó PC-tulajdonosok először egy kis számítógépes programot töltenek le a www.intel.com/cure címről. A letöltött fájl futtatása után a program telepítődik a felhasználó számítógépére, és automatikusan megkezdi a számítást; minden alkalommal lefut, ha számítási erőforrások állnak rendelkezésre. A program egy "képernyővédőre" hasonlít, amely normál számítógép-használat közben, felhasználói beavatkozás nélkül működik. A feldolgozás végeztével, általában egy nap múlva a program visszaküldi az eredményeket a United Devices adatközpontjába, és a felhasználó legközelebbi internetes felcsatlakozásakor új adatcsomagot kér le. A United Devices program biztonsági és titkossági technológiák átfogó rendszerével védi a felhasználók személyes adatait.

A leukémia gyógyszer-optimalizálási programja az első, amelyet a www.intel.com/cure címen felajánlanak. Sok más programot is ki fognak dolgozni a betegségekkel kapcsolatos kutatásokra, a Parkinson-kórtól a cukorbetegségig. A különféle programok közül a PC-tulajdonosok kiválaszthatják, hogy melyekben kívánnak részt venni.

a címlapról