Szerző: Vörös Péter

2001. március 29. 09:15

Az MP3 lejátszók jelentős ütemű elterjedése várható a közeljövőben

[CNET] Az IDC piackutató cég előrejelzései szerint a tavaly világszerte eladott 3,3 millió digitális audió lejátszóval szemben 2005-re 26 millió darabra lehet számítani. Az IDC szerint e szám nagy része az USA-ban fog realizálódni: a 2000-es 2,8 millióról 2005-re 18 millióra fog nőni az MP3 lejátszók száma Amerikában.

A piackutató cég szerint az eddigi elterjedés azért volt korlátozott, mert a készülékekben használt flash memória viszonylag drága volt és alacsony kapacitású. Azonban az IDC várakozásai szerint egyre több gyártó fog belépni a piacra és egyre elterjedtebbek lesznek az olcsóbb ill. magasabb kapacitású tárolási eszközök, pl. HDD-k és CD-RW lemezek.

Bryan Ma, az IDC egyik elemzője szerint a különböző tárolási eszközök felhasználása ár és kapacitás előnyökkel fog járni a fogyasztók számára - ez pedig növelni fogja a keresletet és a piacot.

Az IDC tanulmánya szerint a flash memória alternatíváit használó eszközök fogják kitenni a piac nagyobbik részét 2005-ben. Már jelenleg is kaphatók hordozható jukebox-ok, amelyekben HDD található és hamarosan megjelennek az autókban használható, CD-RW lemezekkel működő MP3 lejátszók is.

Az IDC előrejelzései szerint továbbra is a hordozható lejátszók fogják uralni a piacot, 2005-ben 61%-ot tesznek ki ezek. 2004-ben a HDD-alapú jukebox-ok várhatóan átveszik a vezető helyet a flash memória alapú készülékektől.

a címlapról