:

Szerző: roberto

2001. március 18. 21:46

Felére esett vissza a letöltések mennyisége a Napsteren

[CNET] A Napster hálózatáról letölthető fájlok száma a héten, az első nagy korlátozások után, meredeken csökkent. A szerda esti szűrőfrissítés után a hálózatban a személyenkénti megosztott fájlok átlaga 172-ről 71-re esett vissza a Webonize csütörtöki adatai szerint.

[CNET] A Napster hálózatáról letölthető fájlok száma a héten, az első nagy korlátozások után, meredeken csökkent. A szerda esti szűrőfrissítés után a hálózatban a személyenkénti megosztott fájlok átlaga 172-ről 71-re esett vissza a Webonize csütörtöki adatai szerint.

Szerdán járt le a Napsternek adott határidő, eddig az időpontig kellett olyan szűrési funkciót alkalmaznia, amellyel a 135000 dalt tartalmazó listán felsorolt jogvédett számokat kiiktathatja a megosztható/letölthető fájlok közül. A szolgáltatás azonban továbbra is jól használható, sőt a tiltott dalok egy része is, Elvistől Madonnáig, elérhető valamilyen formában; de a legnépszerűbb slágerek és előadók eltűntek, vagy legalábbis nehéz őket megtalálni. A Napster felhasználóinak a száma nem csökkent, a letöltött zene mennyisége viszont körülbelül a felére esett vissza a Webonize elemzője, Matt Bailey szerint.

A Napsteren belül a szűrés két héttel ezelőtti első hullámának nem volt akkora visszhangja, mint a szerdától bevezetett új szűrőknek, a felhasználók most már bizony nyíltan is panaszkodnak, és egyre többen választják a Gnutellát, az iMesh-t és a Napster szabad kódú klónjait. A Gnutella 10-20000-es felhasználói tábora december óta több mint tízszeresére, körülbelül 250000 főre emelkedett, az iMesh pedig a maga 400000 letöltésével az egyik legnépszerűbb program volt a héten a Download.com-on.

A most bevezetett új szűrők még nem tartalmazzák mind a 135000 jogvédett felvételt. Például a Sony által elküldött 95000-es listán 46000 dalhoz nem mellékelték a Napster hálózatán fellelhető fájlneveket, amely a bírói végzés szerint szükséges a blokkolási folyamathoz. A Napster pillanatnyilag csupán 59600 számot szűr.

A RIAA (Recording Industry Association of America) a héten korábban már figyelmeztette a Napstert, hogy ne játsszon a bírósági végzés feltételeivel, nem fognak vitázni a végzés szövegének értelmezésén, a bíróság szabálytalan állapot megszüntetésére vonatkozó szándéka nyilvánvaló, az ilyen kisstílű taktikák elfogadhatatlanok. Időközben a hálón elkezdtek terjedni a Napster szűrőit átverő, az mp3-ak átnevezésére szolgáló programok...

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.