:

Szerző: roberto

2001. március 7. 18:25

A Python szkriptnyelvet fogják alkalmazni a Walt Disney-filmek előállítására szolgáló szoftverrendszerben

Bár a digitális mozfilmek, amilyen a Dinosaur is, megragadják a közönség képzelőerejét, a Walt Disney Feature Animation-nél (WDFA) továbbra is folytatódik az 1937-ben a Hófehérkével elkezdett hagyomány: művészek százai töltenek el akár öt évet is a százezernyi kézzel rajzolt kép megalkotásával.

Bár a digitális mozfilmek, amilyen a "Dinosaur" is, megragadják a közönség képzelőerejét, a Walt Disney Feature Animation-nél (WDFA) továbbra is folytatódik az 1937-ben a Hófehérkével elkezdett hagyomány: művészek százai töltenek el akár öt évet is a százezernyi kézzel rajzolt kép megalkotásával.

Ami változott --és egyre csak fejlődik-- az a számítógépes előállítási folyamat, ezen a téren a WDFA úttörő a Python szkriptnyelvet használó új animációs gyártási rendszerével.

A WDFA-nál 1982 óta használnak számítógépeket, ezek mára fontos elemei lettek a gyártási folyamatnak. A szoftvercsoportnál SGI IRIX-ot, Sun Solarist, Linuxot, Windows NT-t és MacOS-t is használnak, közben folyamatosan kiértékelik az újabb platformokat. Több mint 80 mérnök dolgozik itt, 2D-s és 3D-s animációs eszközöket és az egyes produkciók specifikus szoftvereit fejlesztik.

Az elmúlt évben a szoftvercsoport egy animációs gyártási szoftverrendszer elkészítését tűzte ki célul, amely egy óriási alkalmazás lesz, többek közt beszkenneli a kézzel elkészített rajzokat, kiszínezi őket, képes a kameramozgások animálására, effekteket épít be az animációba és persze elő tudja állítani a végeredményt. A modulokból felépülő hatalmas szoftvert úgy tervezték meg, hogy a WDFA különböző projektjeihez könnyen hozzá lehessen majd igazítani.

A WDFA szoftvercsoportjánál természetesen munkába fognak szabad szoftvereket, például masszívan használják a Perl szkriptnyelvet is, de a Perl hátrányai arra késztették őket, hogy alternatívákat keressenek. A Python egyszerű, objektumorientált jellege, világos API-ja határozott előny volt a Perl nyelvvel szemben.

Az új animációs gyártási rendszer része lesz a Python, amellyel a rugalmas szkriptelhetőséget valósítják meg, így könnyen lehet bővítéseket, javításokat adni a produkciós rendszerhez az egész szoftver újraírása nélkül. Ez a nagyfokú alkalmazkodóképesség a gyártási folyamat hevében elengedhetetlen. Persze a rendszer erősen sebességfüggő, teljesítményorientált részei C++-ban készülnek, de számos fontos modul íródik/íródott Pythonban is.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.