Szerző: Vörös Péter

2001. február 22. 08:23

A VA Linux a vártnál gyengébb eredményekkel zárta legutóbbi negyedévét

[CNET] A fő okok: gyengülő amerikai gazdaság és a még inkább gyengülő .com ügyfelek - a végeredmény: a cég nem érte el a már lejjebb szállított előrejelzéseket sem, sőt egyúttal 25%-os létszámcsökkentést is bejelentettek.

A VA Linux nettó vesztesége 13,4 millió $ (részvényenként 28 cent) volt a második pénzügyi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 6,3 millió $-os (részvényenként 20 centes) veszteséggel. A Wall Street elemzőinek várakozása részvényenként 26 centes veszteség volt.

A cég forgalma 111%-kal, 42,5 millió $-ra nőtt. Január 16-án a cég profit-figyelmeztetést tett közzé, akkor részvényenként 28-24 centes veszteséget és 43-50 millió $-os forgalomra számítottak. A cég további kilenc hónappal, 2002. októberére tolta ki a nyereségessé válás dátumát, mondta Larry Augustin, a cég elnök-vezérigazgatója.

A létszámcsökkentést illetően Augustin elmondta, hogy széles körű elbocsátások várhatók, beleértve a mérnököket/fejlesztőket is. Az elbocsátások révén a VA Linux Fremont-beli (Kalifornia) központjában 556-ról 417-re fog csökkenni az alkalmazottak száma a következő pénzügyi negyedév végére.

A cég élén is lesznek változások: Ali Jenab, a rendszerek üzletágért felelős igazgató előrelép a COO (chief operating officer - működtetésért felelős vezérigazgató) ill. elnöki posztra (ezzel a CEO/elnök-vezérigazgató, a Chairman/igazgatótanács elnöke melletti COO/President triumvirátus tagja lett, ld. pl. a Microsoft-nál nemrég előrelépett Rick Belluzzo-t).

a címlapról