Szerző: Vörös Péter

2001. február 19. 07:51

A Dell részvényárfolyama 6%-kal csökkent, mert a cég csökkentette első negyedéves forgalom és nyereség kilátásait

[Bloomberg] A cég részvényárfolyama pénteken 1,50$-ral (6%-kal) 23,50$-ra esett vissza, ennek fő oka az volt, hogy a PC gyártó óriás forgalom és nyereség kilátásai romlottak korábbihoz képest - és az előrejelzéseknél is rosszabb eredménnyel zárták a február 2-án zárult negyedévet. A cég jelentősen csökkentette PC árait a forgalom növelése érdekében, a kereslet azonban továbbra is gyenge. A vállalat az áprilisban záruló pénzügyi negyedévben kb. részvényenként 17 centes nyereségre számít és a forgalom 8%-os csökkenésére az előző negyedévhez képest, mondta Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója, aki szerint a kereslet az előző pár hétben stagnáló volt.

Jim Poyner, a CE Unterberg Towbin egyik elemzője szerint a nyereség számok nemigen javulnak a rövid távon - ezt egyedül a működési költségek csökkentésével tudja elérni a Dell. Poyner lejjebb vitte a cég besorolását "vétel"-ről "semleges"-re. A tőzsde jól fogadta az 1700 alkalmazott elbocsátásáról szóló híreket (ez volt az első jelentősebb elbocsátás hullám a Dell történetében): a cég részvényárfolyama csütörtökön 9%-kal emelkedett.

Michael Dell szerint a cég történetben először fog előfordulni az, hogy két egymás követő negyedévben csökkenés lesz tapasztalható - de így is 8 milliárd $ körüli forgalmat vár a cég, szemben a korábbi, 8,39 milliárd $-os előrejelzéssel.

Csütörtökön a tőzsdei zárás után jelentette be a cég azt, hogy a február 2-án zárult pénzügyi negyedévben a cég 508 millió $-os (részvényenként 18 centes) nyereséget ért el, ez a januárban már lejjebb vitt előrejelzéseknél (részvényenként 19 cent) is valamivel rosszabb volt, a forgalom pedig 8,67 milliárd $ volt - szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 436 millió $-os (részvényenként 16 centes) nyereséggel és 6,8 milliárd $-os forgalommal.

a címlapról