Szerző: Vörös Péter

2001. február 12. 02:44

A Dell részvényárfolyama több, mint 10%-kal leesett a költségcsökkentési jelentés hatására

Pénteken a tőzsdei záráskor a Dell részvényárfolyama 2,63$-ral (10,07%-kal) 23,44$-ra csökkent egy olyan jelentés hatására miszerint a cég nagy méretű költségcsökkentésekre készül és jelentős létszámcsökkentés sincs kizárva. Mike Maher, a Dell szóvivője annyit elárult, hogy a cég igyekszik csökkenteni költségeit (beleértve az utazással és a mobiltelefonhasználattal kapcsolatos költségeket) és egy éves áttekintés közepén tartanak. Arra a kérdésre azonban, hogy a cég akár 10%-os költségcsökkentésre készül a lassuló növekedés miatt, Maher csak annyit mondott, hogy "jelenleg nem kommentálja a kérdést, mivel a teljes pénzügyi jelentést közzé fogja tenni a cég február 15-én. Annyit azonban ki lehet jelenteni, hogy a működési kiadások ellenőrzése nagy prioritást kap, csakúgy, mint ahogy ezt már világosan közzétette a cég január 22-én és a harmadik negyedéves bejelentés során."

A céghez közel álló források szerint a cég figyelmeztette egyes vezető beosztású embereit, hogy 8-10% közötti költségcsökkentésre készülhetnek fel. Az is elképzelhető, hogy a Dell történetében először elbocsátásokra is sor kerül: akár 4000 teljes munkaidős alkalmazottat is érinthet a mostani jelentések szerint a költségcsökkentés. Maher nem kívánta kommentálni ezt kérdést sem, de annyit elmondott, hogy az ideiglenes alkalmazottak számát valóban csökkentette a cég, ez azonban jellemző lépésnek vehető minden pénzügyi negyedév elején.

Januárban a Dell profit-figyelmeztetést tett közzé, eszerint a cég negyedik negyedéves eredményei a korábban vártnál gyengébbek lesznek - csatlakozva az olyan PC gyártókhoz, mint az Apple, a Compaq, a Gateway és a Hewlett-Packard.

a címlapról