:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 29. 08:13

Csökkennek a lapos kijelző árak

[CNET] A DisplaySearch piackutató cég szerint az elmúlt pár hónap lapos kijelző árcsökkenése tovább fog folytatódni az első félév során is, sőt rekord alacsony árakra van kilátás. Sajnos azonban a második félévben újra emelkedő trend fogja jellemezni a lapos kijelző árakat.

A 15"-os TFT kijelző átlagos ára jelenleg 874$ a DisplaySearch adatai szerint, az év közepére ez 499$-ra fog csökkenni és hasonló árcsökkenések várhatók a 12,1", 13,3" ill. 14,1"-os kijelzőkre is. Ennek fő hatása az lesz, hogy a monitorok ill. a notebook-ok ára jelentősen csökkenni fog az első félév során.

Az árcsökkentések mögött a gyártókapacitások jelentős növekedése áll. A 90-es évek végén a növekvő notebook, kéziszámítógép (PDA) és mobiltelefon kereslet arra késztette a gyártókat, hogy jelentős befektetéseket eszközöljenek az LCD gyártásba (az LCD üveg a lapos monitor legfőbb és legdrágább eleme). A notebook-ok teszik ki az LCD piac 61,4%-át. Andy Klopstad, a Gateway laptop menedzsere szerint az LCD kijelzők teszik ki a notebook-ok költségének 35-40%-át.

Az LCD kínálat az előző negyedévhez képest 10%-kal nő, míg a kereslet várhatóan mindössze 0,7%-kal emelkedik. Klopstad szerint drasztikus árcsökkentések helyett inkább arra számítsanak a vevők, hogy ugyanannyi pénzért nagyobb kijelzőt és erősebb egyéb alkatrészeket kapnak laptop-jukhoz. Egy évvel ezelőtt a Gateway 5300 1999$-ért 12,1"-os TFT kijelzőt tartalmazott, az idén ugyanennyiért már 14,1"-os TFT kijelzőt és egyéb "erősítéseket" lehet kapni.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.