:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 21. 15:49

Csökkent a mobiltelefon használat költsége - az USA-ban ...

Az Econ One piackutató cég által készített tanulmány szerint 2000-ben átlagosan 7%-kal csökkent a mobiltelefon használat költsége a "nagy vízen túl". Az Econ One kimutatásai szerint a legnagyobb csökkenés a mobiltelefont legsűrűbben használókat érte: a havonként 10 órás csomagok ára átlagosan 10,1%-kal, 66,64$-ról 59,91$-ra csökkentek. Az átlagos 150 perces havi csomag ára 6,3%-kal csökkent, míg a havonként 30 perces csomagok ára mindössze 1,9%-kal csökkent.

Az Econ One szerint immár második éve csökken a mobiltelefon használat költsége az USA-ban. A tanulmány szerint a legnagyobb árcsökkenés azokban a nagyvárosokban történt, ahol a legtöbb szolgáltató van jelen, rámutatva az alapvető igazságra, miszerint a növekvő verseny előbb vagy utóbb csökkenő árakhoz vezet. Azért e szabály alól is van kivétel: San Francisco-ban nem csökkentek a mobiltelefon használat költségei dacára annak, hogy jelentős a verseny ezen a piacon - mi több a kimutatás szerint itt a legdrágább a mobiltelefonozás (átlagosan 47,55$-ral) az USA-ban.

Érdekes módon a mobiltelefon használat szempontjából öt legdrágább amerikai város közül négy Kaliforniában van: San Francisco, Los Angeles, San Diego és Sacramento - az ötödik pedig Cincinnati, amely annak dacára maradt az ötödik helyen, hogy 2000-ben átlagosan közel 10%-kal csökkent a mobiltelefon használat költsége. Kalifornia drágasága mögött természetesen az állhat, hogy a technológiai fejlődés közismerten a leggyorsabb ebben az államban, a legtöbb technikai újdonság itt kezd elterjedni - a szolgáltatók pedig felismerik azt, hogy a kereslet nagy és ennek megfelelően magasabb díjakat alkalmaznak.

Amerikában a felnőtt lakosság közel fele használ mobiltelefont, Japánban ez az arány 70-75% körül van.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.