Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 28. 14:00

Betiltották az iPhone 16 értékesítését Indonéziában

Nem várt helyről jött a pofon, miután az amerikai cég 14 millió dollárral kevesebb befektetést eszközölt az országban, mint amennyiben a felek megállapodtak, ennek pedig meglett a böjtje.

Az ázsiai térség negyedik legnagyobb mobilos piacának számító Indonézia megtiltotta az iPhone 16 modellek forgalmazását és használatát is, miután az Apple-nek nem sikerült teljesítenie az ígért befektetéseket. Az indonéz ipari minisztérium szerint a cég mobiljait nem lehetséges belföldön forgalmazni, mivel az Apple mobilok nem felelnek meg a helyi előírásoknak.

Indonézia megköveteli, hogy bizonyos, belföldön értékesített okostelefonokhoz szükséges TKDN-tanúsítás megszerzéséhez a cégeknek minimum 35%-ban helyi forrásokra kell támaszkodniuk, ennyi hozzáadott értéket kell biztosítaniuk, ami lehet Indonéziában történő gyártás, kutatás-fejlesztés vagy szoftverfejlesztés.

apple-iphone-16

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Az Apple-nek egyelőre nincs gyártósora Indonéziában, 2018 óta alkalmazásfejlesztői akadémiákat hoz létre, ami eddig hozzávetőleg 1,5 billió rúpia (95 millió dollárt) befektetést jelenthetett.

A cupertinóiak korábban 109 millió dollárnak megfelelő összeg (1,71 billió rúpia) befektetését vállalták az országban, amiből végül 95 milliót teljesítettek csak. A hiányzó összeg miatt viszont az indonéz kormány úgy döntött, blokkolja a nemzetközi mobileszköz-azonosító (IMEI) tanúsítvány kiadását az érintett készülékekre.

Az eddigi számok szerint körülbelül 9000 iPhone 16 egység érkezett Indonéziába. A tiltás mind a négy új iPhone-ra kiterjed, és az Apple Watch Series 10 okosóra sem úszta meg, amire szintén érvényes az országos tiltás. Egyelőre kérdéses mit fog lépni az Apple, mielőtt minden a menetrend szerint haladhatna az eléggé meghatározó piacon, minden bizonnyal teljesítenie kell az indonéz előírásokat.

a címlapról