:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 25. 13:23

Körmére néznek a britek az Alphabet-Anthropic barátságnak

A startup Claude chatbotjával közvetlenül versenyez a Google az egyre élénkebb piacon, az Alphabet mégis jelentős összeget lapátolt már bele, amit nem hagynak figyelmen kívül a szabályozók.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete (CMA) formális vizsgálatot indít az Alphabet Anthropicba való befektetésével kapcsolatban, miután rivális startupba már szemmel látható összeget tolt a keresőóriás. Az Alphabet először tavaly év elején támogatta 300 millió dollárral a céget, majd a következő évre rá egy újabb körben már 2 milliárd dollárra növelte az összeget. A startup egyébként az Alphabet Google Cloud szolgáltatását veszi igénybe szolgáltatása üzemeltetéséhez.

A hatóság csütörtökön közölte, hogy a nyár folyamán begyűjtötte az elégséges mennyiségű információt és visszajelzést ahhoz, hogy megkezdje a vizsgálatot. A cél annak meghatározása, hogy a befektetés releváns összefonódási helyzetet eredményez-e, és amennyiben igen, az vezethet-e a verseny torzításához az Egyesült Királyság piacán. A szabályozó december 19-ig szeretné lezárni az első vizsgálati szakaszt, és dönteni arról, hogy folytatja-e a vizsgálatot, ami utána az átfogóbb második szakaszba léphet.

Az eljárás annak a többrétű trendnek a része, melynek során a hatóságok arról szeretnének meggyőződni, hogy a nagy technológiai cégek nem szereznek irányítást, kvázi nem olvadnak össze az innovatív fiatal startupokkal szakemberek elszipkázásával, vagy stratégiai befektetésekkel. Az ilyen jellegű partnerségek speciális helyzetet állítanak elő, amikor ugyan egyik vállalat sem vásárolta fel a másikat, vagy fonódtak össze, de a két fél közti kapcsolat számottevően befolyásolhatja a piaci versenyt. 

nagyito

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

A Claude chatbotot fejlesztő 3 éves San Franciscó-i Anthropicot egyre nagyobb érdeklődés övezi,  nagynevű további befektetői közé tartozik az Amazon is, ami eddig 4 milliárd dollárral támogatta az indulását. A CMA figyelmét ez a partnerség is felkeltette, de múlt hónapban arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi egyesülési szabályok szerint az ügylet mérete és terjedelme miatt nem vizsgálja az ügyletet.

Idén nyáron nagyszabású trösztellenes vizsgálatok indultak az Európai Unióban is a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közelmúltbeli együttműködések kapcsán. Úgy tűnik, hogy az OpenAI-jal közösködő Microsoft még nem lélegezhet fel, a szabályozók emellett alaposabban ránéznek arra is, hogy a Google torzítja-e a versenyt, ha AI-szolgáltatásai alapértelmezetten a Samsung okostelefonjaira települnek.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa korábban ennek kapcsán úgy fogalmazott: az AI-szolgáltatások alapját adó nagy nyelvi modellek fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez jelentős mennyiségű adatra, számítási teljesítményre, infrastruktúrára és szakértelemre van szükség, amivel csak néhány szereplő rendelkezik, mindeközben a nagyvállalatok előszeretetettel vásárolnak fel kisebb szereplőket a tehetséges megszerzéséért, ezek az előjelek és piaci mozgások veszélyt rejtenek magukban.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról