:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 25. 10:08

Kína szereti az Apple-t, de a Huawei-t még jobban

Egy éve még a top5-ös mezőnyben sem volt benne, most viszont már a harmadik helyen áll a Huawei okostelefon-eladások tekintetében Kínában. Tim Cook eközben az ország vezetőivel tárgyal, idén immár másodszor.

Immár negyedik egymást követő negyedévben állhat stabil növekedési pályán a kínai okostelefon-piac, miközben a legtöbb készüléket eladott gyártók mezőnyében is tapasztalható némi átrendeződés - derül ki az IDC piackutató frissen közzétett előzetes jelentéséből.

A világ második legnépesebb országában a harmadik negyedévben összesen 68,8 millió okostelefon fogyott, ami éves szinten azért így is meglehetősen szerény, 3,2%-os növekedésnek minősül.

A piac összetételét illetően a legfigyelemreméltóbb változás, hogy az Apple újra visszatért a Top5 márka közé, méghozzá mindjárt a második helyre, 15,5%-nyi szeletet kihasítva a tortából. Az amerikai cég jó szereplése mögött a piackutató szerint elsősorban az áll, hogy az iPhone 16 jó rajtot vett Kínában, dacára annak, hogy az új szériával érkező mesterséges intelligencia funkciók egyáltalán nem érhetők el az országban.

tim_cook_china

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Jóval figyelemre méltóbb növekedést ért el azonban az egykori kínai piacvezető, a Huawei, mely az elmúlt negyedévekben egymás után dobta piacra az országban az új, csúcskategóriás okostelefonjait. A cég mostanra gyakorlatilag beérte az Apple-t Kínában, éves szinten 42%-ot nőve, a harmadik negyedévben 15,3%-nyi piacrésszel.

Eközben Tim Cook, az Apple vezérigazgatója idén már másodszor látogatott el Kínába, mely a cupertinói cég második legfontosabb piaca az eladásokat illetően. Cook a kínai kereskedelmi miniszterrel, illetve az iparért és IT-ért felelős miniszterrel is tárgyalt Pekingben.

A kínai fél hírügynökségi jelentések szerint a tárgyalások során arról biztosította az amerikai gyártót, hogy az Apple továbbra is szívesen látott cég az országban, mind a kereskedelmi mind a gyártási tevékenységet illetően.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról