:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 24. 11:34

Végleg elbukta az EU az Intel elleni milliárdos pert

Végleg letehet az Európai Bizottság arról, hogy az Intelre még 2009-ben kirótt 1,06 milliárd eurós büntetést bevasalja. A CJEU mai döntésével minden jogi fellebviteli lehetőség lezárult az ügyben, az Intelnek nem kell megfizetnie az eredeti bírságot.

Legfelsőbb szinten is elutasította az Európai Unió Bírósága a Bizottság fellebbezését az Európai Bizottság kontra Intel perben, mely így az eredeti, 2009-ben született versenyjogi határozat során a processzorgyártóra kiszabott 1,06 milliárd eurós büntetési tétel végérvényes semmissé nyilvánításával ért véget.

Csaknem tizenöt évvel ezelőtt az Európai Bizottság mindaddig példa nélküli szigorral csapott le a processzorpiac veteránjára, az Intelre, melynek nyakába versenyellenes magatartása miatt akkor rekord összegűnek számító bírságot vágott a Neelie Kroes biztos vezette hivatal.

Az Intel elleni eljárás alapját az adta, hogy a processzorgyártó évekig különböző kedvezményeket kínált fel a nagyobb PC-gyártóknak cserébe azért, hogy azok ne, vagy csak kisebb volumenben építsenek konfigurációkat a rivális AMD processzoraira.

justce_intel

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

A rendkívül hosszadalmasra nyúlt és bonyolult jogi eljárásban (sokat elárul erről, hogy az Intel eredetileg 2002 és 2005 között követte el a számára felrótt cselekményeket) a Törvényszék 2014-ben változatlanul fenntartotta a Bizottság határozatában foglaltakat, a Kúria azonban 2017-ben perújrafelvételt rendelt el az ügyben.

Ebben a perben 2022 januárjában született ítélet, miközben Európai Unió végrehajtó szerve időközben egy új eljárásban lényegesen szerényebb összegre, 376,3 millió euróra büntette a processzorgyártót lényegében ugyanazért.

Erre elsősorban az adott alapot, hogy bár a Törvényszék az eredeti bírságot eltörölte, azt fenntartotta, hogy a vizsgált időszakban az Intel súlyosan piactorzító, versenyellenes magatartást tanúsított, újabb bírságösszeget azonban illetékesség hiányában nem állapított meg.

A 2022-es ítélet legfelsőbb feljebbviteli szakaszában - idén januárban - rossz hírek érkezetek a Bizottság számára, az ügy egyik tanácsnoka ugyanis a nyilvánosság előtt közölte, hogy álláspontja szerint a testület téves piacanalízis alapján szabta ki az eredeti büntetést, ezzel megerősítve a Törvényszék eredeti ítéletét.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról