:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 24. 10:30

Máson keresztül juthatott a Huawei a TSMC chipjeihez

A chipgyártó óriás felfüggesztette a szállítást egy meg nem nevezett partnerének, miután úgy tűnik, hogy a Huawei termékébe juthattak a számára értékesített komponensek.

Belsős források elmondása alapján a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) felfüggesztette a szállítást egy meg nem nevezett ügyfelének, miután kiderült, hogy a számára értékesített chipek egyik típusa a Huawei termékeibe került. A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója közel két hete függesztette fel a szállítást a problémásnak ítélt fél felé és indított vizsgálatot az ügy felderítésére, miután a TechInsights kutatócég szétszedett egy Huawei terméket, melyben a TSMC chipjét találta.

A vállalat értesítette az Egyesült Államok és Tajvan kormányát is, mivel valószínűleg így önkéntelenül megsérthette az USA érvényben lévő exportkorlátozásait. A helyzet érzékenysége miatt neveket és részleteket egyelőre nem közöltek az érintettek. Az amerikai kereskedelmi minisztérium (DOC) októberben küldött kérdéseket a chipgyártónak azzal kapcsolatban, hogy közvetlenül vagy közvetve szállít-e a kínai félnek lapkakészleteket.

tsmchuawei

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

A vizsgálat középpontjában egész pontosan a Mate 60 széria modelljeiben felhasznált Kirin 9000 chipek és az új Ascend 910B AI processzor állnak, mivel mindegyik olyan komponenseket tartalmaz, amelyekhez a cég egyébként elméletileg nem férhetne hozzá. A Huawei állítása szerint az exportkorlátozások óta semmilyen chipet nem gyártott a TSMC segítségével.

A TSMC 2020 óta nem fogadhat új megrendeléseket a Huaweitől, igazodva az Egyesült Államok által a kínai óriásra kivetett szankciókhoz. Az USA exportszabályozásának kifejezetten a Huaweit célzó rendelkezései az egyesült államokbeli cégek által fejlesztett gyártóberendezések használatára is vonatkoznak, a chipgyártó tehát az USA felelős hatóságaitól kapott speciális licenc hiányában nem teljesíthet megrendeléseket a Huawei felé az USA-ból származó technológiával, beleértve a hardvereket és szoftvereket is - még akkor sem, ha maga az üzem az országon kívül helyezkedik el.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról