:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 24. 09:24

Szakított a Qualcommal az Arm

A legdrasztikusabb lépésre került sor a hét közepén az Arm és a Qualcomm 2022 óta húzódó jogvitájában. A brit cég megvonja a licenchasználati jogot a processzorgyártótól, de esélyes, hogy mire ez bekövetkezne, a felek megállapodnak.

A hét közepén emelte a tétet az Arm a Qualcommal zajló jogvitájában. A japán Softbank többségi tulajdonában lévő brit processzorarchitektúra-fejlesztő cég 60 napos határidővel felmondta a licencszerződését a Qualcommal, ami elvben azt jelenti, hogy a vállalat ezt követően nem értékesíthetne Arm-os CPU-kat sem okostelefongyártók, sem PC-gyártók számára, illetve a már legyártott eszközök forgalmazását is le kellene állítani.

Az Arm és a Qualcomm vitája 2022-ig nyúlik vissza, amikor előbbi szabadalomsértés és egyéb, szerződési feltételek megsértése miatt beperelte a utóbbit, illetve annak leányvállalatát, a Nuvia-t. A felperes álláspontja szerint egyes, Arm licencekhez kötődő Nuvia processzortervek csak a cég beleegyezésével kerülhettek volna át a Qualcommhoz, az amerikai gyártó azonban nem kért ilyen engedélyt.

breakup

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők?

Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Kihalnak-e a hagyományos üzemeltetők? Az üzemeltetői szakmát számos nagyon erős hatás érte az elmúlt években.

Maga a bírósági tárgyalás egyébként csak idén decemberben kezdődik majd, a szerződésbontással a Qulacomm szerint csak a peres eljárást kívánja megzavarni az Arm, illetve több pénzt akar kizsarolni régi partnerétől a licenchasználatért cserébe.

Az Arm ugyanakkor azzal vágott vissza, hogy a Qualcomm sorozatos szerződésszegő magatartása nem hagyott más választást a vállalat számára, így még a bírósági eljárás előtt fel kellett mondani a vonatkozó szerződéseket.

Arra ugyanakkor, hogy a felek ne egyezzenek meg a következő két hónapban, egyöntetűen rendkívül kevés esélyt látnak elemzők, illetve a szakma.

A két vállalat működésüket és bevételi forrásukat tekintve olyan mértékben egymásra vannak utalva, hogy a szerződésbontás mindkét társaság számára drasztikus következményekkel járna.

Az Arm ugyanis így elesne évente több milliárd dollárnyi licencdíjtól, míg a Qualcomm Arm-os termékeinek szállítását azonnali hatállyal le kellene állítani, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené a vállalat működését, ugyanakkor minden olyan partnert nehéz helyzetbe hozna, mely az amerikai chipgyártó processzorait tartalmazó eszközöket forgalmaz.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról