:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 21. 12:30

Fű alatt szövetkezhetett a TSMC és a Huawei

Nyomozás folyik a TSMC ellen annak gyanújával, hogy a chipgyártó áthághatta az exportszabályokat a Huawei-jel való üzletelés érdekében.

Nem csak rekordot döntő negyedéves eredmény miatt szerepel a hírekben a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC: az Egyesült Államokban vizsgálat indult a cég ellen azzal a feltételezéssel, hogy a TSMC az érvényben lévő tilalmak ellenére is chipekkel látta el a kínai Huawei-t. Az amerikai kereskedelmi minisztérium (DOC) kérdéseket küldött a chipgyártónak azzal kapcsolatban, hogy közvetlenül van közvetve szállít-e a kínai félnek lapkakészleteket - szivárogtatta ki az ügyhöz közeli forrás.

A TSMC 2020 óta nem fogadhat új megrendeléseket a Huaweitől, igazodva az Egyesült Államok által a kínai óriásra kivetett szankciókhoz. Az USA exportszabályozásának kifejezetten a Huaweit célzó rendelkezései az egyesült államokbeli cégek által fejlesztett gyártóberendezések használatára is vonatkoznak, a chipgyártó tehát az USA felelős hatóságaitól kapott speciális licenc hiányában nem teljesíthet megrendeléseket a Huawei felé az USA-ból származó technológiával, beleértve a hardvereket és szoftvereket is - még akkor sem, ha maga az üzem az országon kívül helyezkedik el.

huawei

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

A vizsgálat középpontjában egész pontosan a Mate 60 széria modelljeiben felhasznált Kirin 9000 chipek és a Huawei új Ascend AI processzora állnak, mivel mindegyik olyan komponenseket tartalmaz, amelyekhez a cég egyébként elméletileg nem férhetne hozzá.

A Huawei álláspontja, hogy minden chipje a kínai Semiconductor Manufacturing International Corp-tól (SMIC) érkezik, de korábban már felmerült a gyanú, hogy a Huawei Qingyan L450 laptopjában használt Kirin 9006C-t valójában a TSMC gyártotta.

A TSMC hivatalos állásfoglalást adott ki a DOC folyamatban lévő vizsgálatára, amelyben azt állítja, hogy betartja a hatályos törvényeket, és azonnali lépéseket tesz a "megfelelés biztosítása érdekében", és proaktív kommunikációt folytat az érintett felekkel, beleértve az ügyfeleket és a szabályozó hatóságokat, amennyiben szükséges.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról

ZENDESK

1

Ismét meghackelték az internet archívumát

2024. október 21. 13:50

Megint adatokat loptak az Internet Archive-tól, éppen miközben az üzemeltetők a közelmúltban kivitelezett kibertámadásban érintett szolgáltatások visszaállításán dolgoztak.