:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 21. 11:33

Az európaiak nem bánják, ha az AI megfigyeli őket

Kissé meglepő eredménnyel szolgálta a madridi IE Egyetem egyik friss, mesterséges intelligencia használatára vonatkozó kutatása, mely rámutat arra, hogy az AI segítségével történő megfigyelésnek Európában mennyire ellentétes a megítélése a GDPR szellemiségével.

Az európaiak túlnyomó többségének voltaképpen semmi baja nincs azzal, hogy a napi rutinjukat vagy bizonyos tevékenységeiket mesterséges intelligencia modellek segítségével elemzik a rendvédelmi szervek vagy a katonaság - derült ki a madridi IE Egyetem friss, reprezentatív kutatásából.

A rendkívül szenzitíven kezelt terület európai megítélésének felmérése háromezer fős reprezentatív minta alapján zajlott és többek között azt az eredményt hozta, hogy a válaszadók 75%-a támogatja, hogy az illetékes hatóságok által üzemeltetett AI biometrikus adatokat elemezve támogassa a felderítést és a megelőzést.

A kutatást közelebbről megismerő CNBC megjegyzi, hogy az eredmények annak ismeretében legalábbis kissé meglepőnek bizonyulnak, hogy Európában van hatályban jelenleg a világ egyik legszigorúbb átfogó adatvédelmi rendelete, a GDPR.

brussel_security

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Az európaiak a különböző közszolgáltatások, így például a tömegközlekedés és az AI kapcsolatát illetően még támogatóbbak. Ezen a szakterületen a válaszadók 79%-a gondolja úgy, hogy a mesterséges intelligencia használata előnyt jelenthet.

Ugyanakkor olyan területeken, mint a vitarendezési folyamatok, már fordult a kocka, itt a megkérdezettek 64%-a ellenezte a mesterséges intelligencia használatát. A megkérdezettek az európai demokratikus folyamatokat szintén féltik a mesterséges intelligenciától, a válaszadók kétharmada legalábbis attól tart, hogy az AI segítségével manipulálhatják például a választásokat az álhírek és deepfake-ek bevetésével.

A fentiekre ráerősít, hogy a megkérdezettek 31%-a szerint a mesterséges intelligencia segítségével korábban már manipulálták a döntését egy-egy választás alkalmával.

Európának egyébként elsők között lett saját, mesterséges intelligencia rendszereket szabályozó átfogó törvénycsomagja. Ez az augusztus elsején hatályba lépett AI Act, mely különböző kockázati besorolásokba rendezi a mesterséges intelligencia -alapú rendszereket, melyek üzemeltetőire eltérő kötelezettségek vonatkoznak e kockázati tényezőtől függően.

Bővítjük iOS- és Android-fejlesztői csapatunkat, ahová több új kollégát is keresünk. Dolgozz velünk nemzetközi csapatban, a legismertebb gyorséttermi lánc alkalmazásain.

a címlapról

ZENDESK

0

Ismét meghackelték az internet archívumát

2024. október 21. 13:50

Megint adatokat loptak az Internet Archive-tól, éppen miközben az üzemeltetők a közelmúltban kivitelezett kibertámadásban érintett szolgáltatások visszaállításán dolgoztak.