:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 17. 11:31

Nem tud hibázni a TSMC

Egyelőre semmi nem tudja megingatni a világ legnagyobb chipgyártójának, egyben Ázsia legnagyobb cégének, a TSMC-nek a pozícióit.

Újabb brilliáns negyedévről számolt be szerdán a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC. Míg a vállalat versenytársai, így az Intel és a Samsung szenvednek, a tajvaniak ismét túlteljesítettek minden előzetes várakozást.

A negyedéves beszámoló alapján a TSMC nettó profitja 54%-kal, 325,3 milliárd tajvani dollárra (átszámítva körülbelül 10,1 milliárd amerikai dollár) nőtt a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban. Elemzők korábban ennél lényegesen kevesebb, 300,2 milliárd tajvani dolláros profitot vártak a vállalattól, mely immár sokadszorra cáfolt rá a várakozásokra.

A profitnövekedés jelentős - 36%-os - bevételnövekedéssel járt együtt, a vállalat a harmadik negyedévben 23,5 milliárd amerikai dollárnak megfelelő árbevételt termelt, ezzel párhuzamosan a bruttó árrés is emelkedett, 54,3%-ról 57,8%-ra.

wafers

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

A harmadik negyedévben a TSMC erőteljes teljesítményéhez nem túl meglepő módon elsősorban az adatközponti AI chipek gyártásából származó árbevétel és profit járult hozzá, a menedzsment emellett kiemelte, hogy az okostelefonokba szánt rendszerprocesszorok előállítási volumene is felfutott az időszakban - ezeket a chipeket ma már jellemzően a TSMC 3 és 5 nm-es gyártástechnológiájával készítik.

A tajvani cég az egyik, de nem a legnagyobb haszonélvezője az AI-bummnak. A cég Taipeiben jegyzett részvényeinek árfolyama idén 80%-ot emelkedett, a sikernek azonban komoly ára van: a TSMC csak idén 30 milliárd amerikai dollár értékben hajt végre beruházásokat, a nemzetközi jelenlét kiépítése pedig szintén óriási költséggel jár. Erre jó példa, hogy a vállalat Arizonában 65 milliárd dollár értékben hoz létre új fabot, ahonnan a helyi piaci szereplők ellátása történhet majd.

a címlapról

profit

0

Nem tud hibázni a TSMC

2024. október 17. 11:31

A cég az AI-nak és az okostelefon-gyártóknak köszönhetően ki sem látszik a megrendelésekből.

INTELBROKER

0

Betörhettek a Ciscóhoz

2024. október 16. 13:55

Még folynak a vizsgálatok az állítólagos adatlopással kapcsolatban, amely érintheti többek közt az olyan ügyfeleket, mint a a Verizon és az amerikai T-Mobile.