:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 16. 14:52

Vonzóbb lett a Starlink a magyar cégeknek

Egy fokkal vonzóbbá válhat Elon Musk műholdasnet-szolgáltatása, a Starlink a magyarországi üzleti ügyfelek számára, miután megjelent az első olyan szolgáltató, mely magyar nyelvű támogatással biztosít viszonteladói kapcsolatot a hálózathoz.

Bár Magyarországon európai mércével mérve is meglehetősen jó az internetes ellátottság, még mindig maradhatnak olyan területek, ahová nem értek el a kábelek és kívül esnek az átjátszótornyok hatósugarain. Ilyen helyzetekben jöhet jól a műholdas internet, illetve annak egy speciális válfaja, az alacsony Föld körüli pályán (angolul low Earth orbit, azaz LEO) elhelyezkedő műholdakból álló hálózat.

Ilyen a világ leggazdagabb emberéhez, Elon Muskhoz kötődő Starlink, mely nem olyan régen, 2022 tavaszán vált elérhetővé Magyarországon, ám főleg az üzleti ügyfelek számára kritikus lokalizált támogatás nélkül.

starlink_satellite

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Ez változott meg most, egy kis B2B telekommunikációs cég, a Vannet Kft. jóvoltából, mely egy pontosan meg nem nevezett Starlink viszonteladó magyarországi képviselőjeként megkezdte a szolgáltatás értékesítését magyar nyelvű terméktámogatással és ügyfélszolgálattal.

A Vannet Kft. viszonylag régi motoros a szakmában, a cég elsősorban műholdas infrastruktúrára épített telekommunikációs szolgáltatásokkal volt jelen eddig is az országban, az SES Astra távközlési műholdjait használó Astra2Connect szolgáltatást csaknem tizenöt éve mi is kipróbáltuk - akkor az a szolgáltatás 2,58 Mbps letöltési sávszélességet tudott 500 és 1500 ms közötti pingidővel, utóbbi abból a szempontból kevéssé meglepő, hogy jelnek akkor kb. 35 ezer kilométernyi utat kellett megtennie oda-vissza, plusz még a földfelszínen néhány ezer kilométert.

A Starlinkkel ilyen probléma nincs, a LEO szatellitek ugyanis jellemzően 340-600 km közötti magasságban helyezkednek el, részben ennek is köszönhető, hogy egy fix telepítésű antennával simán hozható a 150 Mbps le- és 25 Mbpg feltöltési sávszélesség, a Mobility csomagokkal pedig 350/40 Mbps a maximum, amit a csövön átenged a rendszer.

A Vannet mind fix telepítésű, mind mobility csomagokat kínál üzleti ügyfeleinek, az árakról ajánlatkérést követően nyilatkozik a cég.

a címlapról

INTELBROKER

0

Betörhettek a Ciscóhoz

2024. október 16. 13:55

Még folynak a vizsgálatok az állítólagos adatlopással kapcsolatban, amely érintheti többek közt az olyan ügyfeleket, mint a a Verizon és az amerikai T-Mobile.

ÁRAM

2

Moduláris atomreaktorokból vásárol energiát a Google

2024. október 15. 13:45

Az AI-szolgáltatások miatt megnőtt áramigényt újabban atomreaktorokból származó energiával próbálják fedezni a techóriások, a Microsoft utána a Google is hasonló megállapodást kötött.