:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 16. 09:51

Vége a fizikai média korának a konzoloknál

A Sony után a Microsoft is bemutatta az első olyan konzoljait, melybe nem kerül optikai meghajtó - a tartalomdisztribúcióban egyre nagyobb hangsúlyt kap az online modell mindkét cégnél.

Az ünnepekhez közeledve megújította játékkonzol-termékcsaládját a Microsoft. Az új Xboxok gyakorlatilag egyetlen újdonsága, hogy eltűntek belőlük az optikai meghajtók, ezzel a redmondi cég a Sony példáját követve egyre nagyobb hangsúlyt fektet az online tartalomdisztribúcióra.

Az optikai meghajtók, velük együtt a fizikai média (eleinte CD/DVD majd később Blu-ray lemezek) a Sony és a Microsoft konzoljainak gyakorlatilag a kezdetek óta a szerves részét képezik, azaz képezték, az évtizedes modellel elsőként a Sony szakított 2020-ban, amikor a PS5 konzolnak piacra dobta az optikai meghajtó nélküli változatát (digital edition).

A négy év elteltével a következő hetekben boltokba kerülő PlayStation 5 Pro pedig már eleve nem tartalmaz majd optikai meghajtót, jóllehet felárért vásárolható hozzá ilyen egység. 

xbox_new

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal megkezdi a forgalmazását három új Xbox játékkonzolnak, ezekből egy-egy Series X és S variáns érkezik, melyek nem tartalmaznak lemezmeghajtót (rendre 500 és 350 eurós ajánlott fogyasztói áron), optikai drive ezt követően csak a lényegesen drágább (a tengerentúlon 600 dolláron rajtoló) Series X Galaxy Limited Edition változatba kerül.

Az új Xboxok ugyanakkor nem csak az optikai meghajtót tekintve különböznek a korábbi változatoktól. Austin Evans videója alapján a gyártó áttervezte az egységek alaplapját, a rendszerprocesszor pedig immár 6 nm-es eljárással készül, ezzel párhuzamosan pedig átalakult a hűtőrendszer is. 

A cég a korábbi, olvasóval ellátott változatok gyártását leállította, azok már csak a készlet erejéig érhetők el a kereskedőknél.

a címlapról

ÁRAM

2

Moduláris atomreaktorokból vásárol energiát a Google

2024. október 15. 13:45

Az AI-szolgáltatások miatt megnőtt áramigényt újabban atomreaktorokból származó energiával próbálják fedezni a techóriások, a Microsoft utána a Google is hasonló megállapodást kötött.

VIVO

2

Belép a Vivo a magyar piacra

2024. október 15. 11:08

A globális mobilpiac majdnem tizedét lefedő kínai márka készülékeinek forgalmazása hivatalosan is elindul hazánkban.