:

Szerző: Koi Tamás

2024. október 15. 12:18

Az Adobe is fejest ugrott a generatív AI videókba

Több más iparági szereplőhöz hasonlóan a kép- és videoszerkesztő megoldások piacának nagyágyúja, az Adobe is útjára bocsátotta saját, generatív AI videoszerkesztő eszközeit.

Újabb, mesterséges intelligenciát használó eszközökről lebbentette fel a fátylat az Adobe tegnap. Megérkeztek a Firefly generatív AI modell videoszerkesztők számára használható első eszközei, melyeket eddig legfeljebb demók szintjén láthatott a nagyközönség.

Az Adobe MAX alkalmával bejelentett újdonságok közül az első, a Generative Extend egy, a Premier Pro-ban mostantól bétaváltozatban kipróbálható mozgókép-manipulációs eszköz, melyek a funkció nevéből eredően egy-egy snitt elejét vagy végét toldhatják meg AI által generált másodpercekkel, illetve kisebb hibákat is javíthatnak jelenet közben.

01:20
 

Now Live: Generative Extend in Premiere Pro (beta) | Adobe Video

Még több videó

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Az így generált videós tartalom maximális hossza egyelőre két másodperc lehet, ez a két másodperc azonban az Adobe szerint aranyat érhet, hiszen így elkerülhető, hogy egy-egy kisebb hiba miatt az egész jelenetet újra kelljen forgatni. A generált mozgókép felbontása maximum 1080p lehet 24 FPS mellett, a Generative Extend pedig a kép mellé hangot is generál, igaz, ez legfeljebb háttérzaj lehet.

Az Adobe MAX-on két további, a Firefly webappban használható generatív AI eszközt is bejelentett a cég. Ezek közül a Text-to-Video más videogenerátorokhoz (pl. OpenAI Sora) szöveges prompt alapján gyárt videókat, míg az Image-to-Video ennél egy szinttel továbblépve egy referencia fotót felhasználva lehet rövid klipek gyártására rábírni a mesterséges intelligenciát.

A két fenti funkció a Generative Extendhez hasonlóan egyelőre szintén meglehetősen korlátozottan használható, hiszen legfeljebb ötmásodperces snittek gyárthatók velük, 720p 24 FPS felbontásban. Ezeken a snitteken ráadásul meglehetősen sokáig, jelenleg nagyjából 90 másodpercig dolgoznak az Adobe szerverei, a cég azonban a feldolgozási idő jelentős gyorsítását ígéri.

a címlapról

ÁRAM

0

Moduláris atomreaktorokból vásárol energiát a Google

2024. október 15. 13:45

Az AI-szolgáltatások miatt megnőtt áramigényt újabban atomreaktorokból származó energiával próbálják fedezni a techóriások, a Microsoft utána a Google is hasonló megállapodást kötött.