:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 14. 14:15

Továbbra is erősödik a Python és a Rust

Ugyan már eddig is messze előzte a többi programozási nyelvet, a Python még tovább tudta növelni népszerűségét a TIOBE Index aktuális állása szerint, a Rust pedig szintén erősödik.

Megjelent a TIOBE Index 2024. október havi kimutatása, mely szerint a Rust közeledik ahhoz, hogy bekerüljön a top tíz legnépszerűbb programozási nyelv közé, miközben a Python részesedése látványosan növekszik továbbra is. 

A Rust először 2020 márciusában került be a TIOBE Top 20-ba, majd 2023 júniusában ismét a 20. helyen végzett. Eddigi legmagasabb pozíciója a 13. hely volt, amit pár hónapnyi visszaesés után most sikerült visszaszereznie: a memórabiztos programozási nyelv ismét a 13. helyen szerepel az indexben. A Rust népszerűségét hajtja azt is, hogy a nyelv használatát egyre több nagy techcég szorgalmazza, holott az átállás, valamint a nyelv megtanulása nem túl egyszerű.

Ezzel szemben a Python könnyen megtanulható, biztonságos és gyors, első helyezése a a szeptemberi 20,17%-ról októberre 21,9%-ra ugrott. A második helyen a C++ a szeptemberi 10,75%-ról 11,6%-ra emelkedett. A harmadik helyen is erősödtt a Java, melynek részesedése 9,45%-ról 10,51%-ra emelkedett. A top 10-es lista alján jelenleg a Delphi, a Fortran és a Go szerepel, mindegyik enyhe növekedést mutatott a múlt évi ilyenkori eredményükhöz képest, ez nehezítheti a Rust gyorsabb kapaszkodását.

rusttiobe

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

A TIOBE index egy olyan képletre épül, amely számos aggregátorból gyűjt adatot, többek közt a vezető keresőmotorokban, például a Google-ban, a Yahoo-ban és a Bingben, valamint a Wikipedia-hoz hasonló webhelyeken végzett kereséseket is figyelembe veszi. Noha többen is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy így valóban mérhető-e egy programozási nyelv népszerűsége, rálátást nyújt arra, hogy a fejlesztői közösség figyelme hova irányul. A közösségi index emellett a mérnököktől, tanfolyamoktól, külső gyártóktól szerzett adatokat veszi figyelembe.

Ezért többen is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy így valóban mérhető-e egy programozási nyelv népszerűsége, de az index rálátást nyújt arra, hogy a fejlesztői közösség figyelme hova irányul, segíthet az arról való döntésben, milyen programozási nyelvet lehet érdemes alkalmazni/tanulni.

a címlapról

RUST

0

Továbbra is erősödik a Python és a Rust

2024. október 14. 14:15

Ugyan már eddig is messze előzte a többi programozási nyelvet, a Python még tovább tudta növelni népszerűségét a TIOBE Index aktuális állása szerint, a Rust pedig szintén erősödik.