:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 14. 12:14

Korlátozhatta az Apple a dolgozók kommunikációját

Az Apple megsértette az alkalmazottak jogait, miután korlátozni kezdte, illetve nyomást gyakorolt rájuk a közösségi médiában és a Slack munkahelyi üzenetküldő platformon való megnyilvánulásaikkal kapcsolatban.

A munkajogi törvények betartatásáért felelős amerikai Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsa (NLRB) a munkavállalók jogainak megsértésével vádolta meg az Apple-t, miután a cég erősen korlátozta, hogy dolgozói miként és milyen témák megvitatására használhatják a közösségi médiát és a munkahelyi kommunikációra szánt Slack üzenetküldőt. Az iPhone-gyártó ráadásul jogellenesen rúghatott ki egy alkalmazottat, aki a Slacken keresztül tett javaslatot a munkahelyi körülményekkel és ügyekkel kapcsolatos változtatásokra. Egy másik dolgozót a közösségi médiában közzétett bejegyzésének törlésére kényszerítettek.

Az NLRB ebben a hónapban már második alkalommal nyújt be panaszt az Apple-nek: múlt héten azzal vádolta meg a céget, hogy országszerte törvénytelen titoktartási, nyilvánosságra hozatali és versenytilalmi megállapodások aláírására kötelezte alkalmazottait, valamint túlzottan beleavatkozott a közösségi médiában végzett tevékenységükbe.

appledolgozok

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Az Apple nem ért egyet az állításokkal, a korábbi panasszal kapcsolatban is tagadta a jogsértést. Állítása szerint tiszteletben tartja az alkalmazottak jogát, hogy szabadon vitathassák meg a bérekkel és a munkakörülményekkel kapcsolatos kérdéseket és véleményeiket egymás között. Amennyiben a cégnek nem sikerül megegyeznie az NLRB-vel, a közigazgatási bíró februárban tárgyalást tart az ügyben. A bíró döntését öttagú munkaügyi bizottság vizsgálhatja felül, melynek döntése ellen a szövetségi bíróságon lehet fellebbezni.

Az újabb ügy előzménye már három évre nyúlik vissza, amikor az Apple által kirúgott Janneke Parrish segítségért fordult a szervezethez. A volt dolgozó szerint jogtalanul bocsátották el, miután vezető szerepet vállalt az alkalmazottak akvitista tevékenységeiben. Parrish a Slacken és a közösségi médián keresztül részletezte az Apple-nél történt állítólagos nemi és faji diszkriminációt, valamint publikálta a vállalatot kritizáló nyílt leveleit.

Az NLRB tavaly év végén állt bele abba is, hogy az Apple munkaügyi törvényt sértett azzal, hogy megtagadta a szakszervezeti dolgozóktól a juttatásokat, melyek a többi alkalmazottat illetik. Mindez azután, hogy a testület júniusban arra a következtetésre jutott, hogy a cupertinói óriás szakszervezet-ellenes magatartást tanúsított a World Trade Center üzletében azzal, hogy korlátozta a dolgozók hozzáférésüket a szakszervezeti szórólapokhoz, és arra kötelezte őket, hogy hallgassák meg a szakszervezet-ellenes beszédeket.

a címlapról

RUST

0

Továbbra is erősödik a Python és a Rust

2024. október 14. 14:15

Ugyan már eddig is messze előzte a többi programozási nyelvet, a Python még tovább tudta növelni népszerűségét a TIOBE Index aktuális állása szerint, a Rust pedig szintén erősödik.