Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 11. 13:20

A bevétel ötödét is elvihetik a kalózjátékosok

Úgy tűnik, hogy a Denuvo DRM védelem feltörése jelentős hatással bír a kiadók eredményeire egy-egy újabb játékprogram megjelenése után - legalábbis ez a feltételezés egy friss tanulmány alapján.

A játékiparban jó ideje folyik a vita arról, hogy a kalózkodásnak mekkora hatása van a játékok eladásaiból származó árbevételre. Az egyik álláspont kiadói oldalról, hogy minden illegális letöltés valójában egy meghiúsult eladás, míg egy másik vélemény szerint a legtöbb letöltő egyébként sem fizetne a legális verziókért, így a kalózkodás akár hasznos is lehet, mivel a szoftver promócióját támogathatja, ha minél szélesebb körhöz jut el. A kalózkodás valós pénzügyi hatását nehéz megmérni, mégis próbát tettek rá kutatók egy nemrég publikált tanulmányban, melyben arra jutottak, hogy átlagosan 19 százalékos bevételkiesést jelenthet, ha a megjelenés hetében sikerül feltörni a Denuvo DRM védelmet.

William Volckmann, az UNC kutatója 86 különböző, Denuvo technológiával védett játékot vizsgált meg, amelyeket eredetileg a Steamen adtak ki 2014 szeptembere és 2022 vége között. Ez a minta sok olyan játékot tartalmazott, amelyeknél a Denuvo védelem legalább 12 hétig kitartott (ennek az időszaknak a végére az új eladások általában visszaesnek a legtöbb játéknál), és sok olyan játék is, ahol a korábbi feltörések lehetővé tették a széles körű kalózkodást. 

kalozkodas

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Sajnos a legtöbb játék esetében a nyilvánosan elérhető eladási adatok hiánya megnehezíti a bevételi hatások közvetlen mérését. A tanulmány legnagyobb korlátja, hogy sok esetben csak becsléseket lehetett alkalmazni. Volckmann ezért néhány összetett statisztikai modellt is alkalmazott a rendelkezésre álló adatokra, és arra a következtetésre jutott, hogy nem meglepő módon a crack megjelenését követő hetekben a relatív bevételek alacsonyabbak, mint a fel nem tört játékok esetében.

A különböző crack-verziók változó időzítése is segíti a relatív elemzést, mivel a bevétel a megjelenési dátum közelében a legmagasabb, ezért a megjelenési dátumhoz közeli crack aránytalanul nagy hatással van a bevételre - írja Volckmann.

Összességében egy Denuvo által védett játék, amelyet a megjelenést követő első héten sikerül feltörni, körülbelül 20 százalékkal kevesebb bevételre számíthat, mintha a DRM által nyújtott védelem hatékony lenne. De ez a kiesés idővel enyhül, a crack megjelenése után hat héttel csak 5 százalékos mínuszt jelenthet az elméleti teljes bevételből.

a címlapról

AI

8

Saját farkába haraphat az AI

2024. október 10. 13:22

A nagy nyelvi modellek elterjedése egyre csökkenti a nyilvános tudásmegosztást az online kérdezz-felelek platformokon, ezzel pedig megnehezítheti a jövőbeli modellek képzését.