Szerző: Koi Tamás

2024. október 11. 12:35

Kiküszöböli az elődök hibáját az Intel új csúcsprocesszora

Pár héten belül befutnak az Intel Arrow Lake processzorai, melyek jóval hűvösebb és energiatakarékosabb működést ígérnek az előző generációs változatoknál.

Régi adósságát törlesztheti az Intel azzal, hogy az asztali PC-kbe szánt processzorok csúcsszegmensében értelmezhető energiafelhasználású, kevésbé forrófejű chipeket dob piacra. Október 24-én érkeznek a processzorgyártó vadonatúj Core Ultra 200S processzorai, melyek más tekintetben is komoly változást hoznak a termékvonalba.

A legnagyobb teljesítményre vágyó felhasználóknak kínált Core Ultra 200S az Intel 15. generációs architektúrájára, az Arrow Lake-re épül, melynek egyik elsődleges célja volt a fejlesztések során, hogy a lapka energiahatékonysági mutatóit növeljék.

coreultra200series

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Az Intel szerint az új lapkák a kevésbé teljesítményigényes napi munkafolyamatok, feladatok (pl. böngészés) során a 13. és 14. generációs Ultra változatok áramfelvételének a felével is beérik, míg játékoknál a fogyasztás változó mértékben javul az adott kódtól függően.

coreultra200series3

A gyártó emellett a tokozás átalakításával és a gyártástechnológia optimalizálásával a chipek működési hőmérsékletét is jelentős mértékben csökkenteni tudta, így a sorozat legizmosabb tagja, a Core Ultra 9 285K a legizzasztóbb körülmények között is 13 Celsius fokkal hűvösebben dolgozik az 14900K-hoz képest.

Az Intel az energiahatékonyság javítása érdekében további változásokat is eszközölt az Arrow Lake architektúrában, így többek között megszüntette a hyperthreadinget, csökkentette a boost órajelet és a threadek számát is az előző csúcsmodellhez képest.

A Core Ultra 200S sorozatú processzorok a csúcsszegmensben először lokális AI-számítások végzésére korlátozottan alkalmas neurális feldolgozóegységet, NPU-t is kaptak.

Ennek teljesítménye (13 TOPS) azonban elmarad a korábban bemutatott Core Ultra 200V sorozathoz képest, ami a gyakorlatban egyelőre leginkább azt jelenti, hogy az új csúcsprocesszorokkal szerelt számítógépek nem kaphatják meg a Copilot+ PC plecsnit a Microsofttól.

a címlapról

AI

8

Saját farkába haraphat az AI

2024. október 10. 13:22

A nagy nyelvi modellek elterjedése egyre csökkenti a nyilvános tudásmegosztást az online kérdezz-felelek platformokon, ezzel pedig megnehezítheti a jövőbeli modellek képzését.