Szerző: Koi Tamás

2024. október 11. 09:59

Az Nvidia az AMD új Intele

Lerántotta új, mesterséges intelligencia megoldásokhoz fejlesztett adatközponti platformjáról a leplet az AMD. A cégnek ezen a piacon a szinte egyeduralkodónak tekinthető Nvidia-val kell megküzdenie.

Az AMD csütörtökön újabb részleteket tett közzé vadonatúj adatközponti platformjáról, az idei Computexen bejelentett Instinct MI325X-ről, melyet a különböző mesterséges intelligencia megoldások feltanítására, üzemeltetésére használhatnak majd a cég nagyvállalati ügyfelei az Nvidia megoldásai helyett vagy azok mellett.

Az év végén piacra kerülő MI325X a vállalat éves termékfrissítési ciklusába illeszkedve próbálja tartani a lépést a piacvezető riválissal, melynek tavasszal bejelentett, Blackwell kódnevű adatközponti gyorsítói szintén ebben a negyedévben kerülnek forgalomba.

Az AMD ettől függetlenül nem a Blackwell sorozathoz, hanem a kurrens modellhez, a H200-hoz hasonlítja az MI325X teljesítményét. A cég szerint az új adatközponti GPU a H200 memóriakapacitásának 1,8-szeresét, memóriasávszélességének pedig 1,3-szorosát kínálja, FP16 és FP8 műveletvégzési sebessége pedig szintén 1,3-szorosa a H200-énak.

amd_mi325x_2

A TSCM 3 nm-es gyártósorain készülő chipek egyenként 153 milliárd tranzisztorból állnak, ezekből integrál 8 db-ot az AMD a platformra 2 TB HBM3E memória társaságában.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben

Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Kollektív sárfürdő egy kiszivárgott fejvadász db-ben Tanmese egy Temuról rendelt fejvadász cégről és a hazai IT morális talapzatról lelépő, elit öngyilkos alakulatáról.

Az AMD a tegnapi bejelentés során egyelőre nem nevezett meg egyetlen megrendelőt sem konkrétan, a cég korábbi termékeit ugyanakkor az iparág nagyjai szinte kivétel nélkül használják, így az Nvidia mellett AMD GPU-k is megtalálhatók pl. a Meta, a Microsoft vagy az OpenAI adatközpontjaiban. A cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra az MI325X platform árazását sem.

A gyártó számára az AI-szegmensben való sikeres szereplés mostanra a növekedés egyik első számú kulcsa lehet. A cég a több száz milliárd dollár értékű piacból próbál minél nagyobb elhappolni az Nvidia elől, hasonlóan ahhoz, ahogy két évtizeddel ezelőtt próbálta az Intel dominanciáját megtörni a CPU-piacon.

Az Intel tevékeny asszisztálásával ez mára tulajdonképpen sikerült is, az AMD azonban egyelőre meglehetősen messze van attól, hogy az Nvidia-t hasonlóképpen megközelítse az adatközponti GPU-k szegmensében. Ennek egyik oka a vendor lock-in -ben keresendő, vagyis az Nvidia mára sikerrel elérte, hogy saját szoftveres interfésze, a CUDA az AI-megoldásokat fejlesztő cégek számára gyakorlatilag megkerülhetetlenné vált.

Az AMD ugyanakkor folyamatosan igyekszik saját szoftverplatformját, az ROCm-et vonzóbbá tenni a fejlesztők számára. A cég szerint a ROCm ma nagyjából egymillió modellt támogat, ami triplája az előző generációs gyorsító, az MI300X bemutatásakor kínált kompatibilitási szintnek.

a címlapról

AI

8

Saját farkába haraphat az AI

2024. október 10. 13:22

A nagy nyelvi modellek elterjedése egyre csökkenti a nyilvános tudásmegosztást az online kérdezz-felelek platformokon, ezzel pedig megnehezítheti a jövőbeli modellek képzését.