Szerző: Koi Tamás

2024. október 9. 11:52

Tovább nyomasztja a Qualcommot a MediaTek

Bejelentette vadonatúj, csúcskategóriás okostelefonokba szánt rendszerprocesszorát a MediaTek. A Dimensity 9400 amellett hogy kipipálja a kötelező fejlesztési köröket, több előremutatónak tűnő újdonságot is tartalmaz.

Továbbra is ott lohol a Qualcomm nyakán az okostelefonos rendszerprocesszorok szinte minden szegmensében a MediaTek, mely kedden bejelentette vadonatúj, csúcskategóriás okostelefonokba szánt megoldását, a Dimensity 9400-at.

A tajvani cég korábban elsősorban a belépőszinten és a középkategóriás mezőnyben képviseltette magát, a legnagyobb teljesítményű Dimensity chipek azonban évek óta komoly kihívónak számítanak a piacon.

Nincs ez másként a Dimensity 9400-zal sem, mely hozza a kötelező éves teljesítményugrást. A TSMC 3 nm-es gyártósorain készülő lapka a vállalat szerint 40%-kal jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik, mint közvetlen elődje, a Dimensity 9300, egymagos teljesítménye 35, többmagos teljesítménye pedig 28 százalékos gyorsulást mutat az előző évi csúcsmodellel összehasonlítva.

mediatek_dimensity9400

A chip nyolc processzormagjából a 3,6 GHz-en ketyegő Arm Cortex-X925 mag felelős a nyers erőért, mely mellett három, 3 GHz-en dolgozó Cortex-X4-es egység és négy, 2,4 GHz-re konfigurált Cortex-A720-as mag dolgozik.

A Dimensity 9400 megkapta az Arm év elején bejelentett, 12 magos Immortalis-G925 grafikus motorját, mely a raytracing műveleteket 40%-kal gyorsabban számolja ki elődjénél.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

A lapka emellett új neurális feldolgozóegységet is kapott (NPU 890) és javítiott képfeldolgozó áramkörrel (Imagiq 1090) is ellátták a tervezők. A Dimensity az első olyan okostelefonos SoC, mely támogatja a 10,7 Gbps sávszélességű LPDDR5X memóriákat, illetve elődjéhez képest dupla méretű L2, illetve másfélszer akkora L3 gyorsítótárral rendelkezik.

Az újdonság még ebben a negyedévben megjelenhet az első OEM-ek kínálatában, ezúttal is a MediaTek fontosabb kínai partnereinél, az Opponál és a Vivonál.

a címlapról

PI

0

Saját márkás SD-kártyákat ad ki a Raspberry Pi

2024. október 9. 14:09

Minden modellhez nagy teljesítményt és stabilitást kínáló saját SD-kártyákkal bővíti termékkínálatát a Raspberry Pi, emellett egy védőtok is érkezik a miniPC-khez.