Szerző: Koi Tamás

2024. október 9. 09:50

Ha fel is darabolják a Google-t, éveket kell rá várni

Letette az amerikai igazságügyminisztérium az illetékes bíróság elé annak a javaslatcsomagnak az első változatát, mely a Google keresőjének monopolhelyzetét hivatott feloldani. Bár a cég feldarabolása szerepel a listán, a strukturális változások valószínűsége kicsi.

Kedden előterjesztette az amerikai igazságügyminisztérium (DOJ) azokat a javaslatokat, melyek a Google keresőpiaci monoplhelyzetének megtörésére irányulnak - a keresőcégre vonatkozó kötelező előírásokról később fog dönteni a bíróság, a vállalat feje felett pedig még most is ott lebeg Damoklész kardjaként a kötelező strukturális változások, azaz a feldarabolás.

Az igazságügyminisztérium kontra Google (Alphabet) perben augusztus elején mondta ki a bíróság, hogy a társaság monopóliumot épített az online keresőszolgáltatások piacán, ezzel elérve, hogy mára a teljes szegmens 90%-át konrollálja.

Az amerikai jogrendnek megfelelően az augusztusi ítélet csak a jogsértés tényét állapította meg, a további intézkedéseket egy újabb eljárás keretén belül állapítják meg, melynek részeként a minisztérium előterjesztésének kulcsszerepe lehet.

slicing_meat

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

A kötelező előírások, vállalások kapcsán gyakorlatilag az elsőfokú ítélet meghozatala óta zajlottak a találgatások, kezdve a Google feldarabolásától, egyes részlegek leválasztásától, azaz a strukturális átalakításoktól az adatok versenytársak részére előírt kötelező átadásán keresztül az alapértelmezett keresőmotorra vonatkozó exkluzív szerződések betiltásáig.

A fenti jogkövetkezmények mind szerepelnek a DOJ első, keddi előterjesztésében, melyet november végén egy újabb, részletesebb beadvány követhet, melyre a Google-nek decemberig kell érdemben reagálnia.

A bíróság a várakozások szerint jövő augusztusban hozhat ítéletet, mely a fellebviteli szakaszok lezárását követően, évek múlva válhat csak jogerőssé.

Az ügyben eddig nyilatkozó szakértők szerint a keresőcég feldarabolásának vajmi kevés esélye lehet, sokkal valószínűbb, hogy megtiltják a Google-nek azt, hogy pénzt fizessen azért, hogy egyes platformokon - tipikusan az Apple Safari böngészőjében - alapértelmezett keresőmotor legyen.

További, a későbbi monopolpozíciót megakadályozó intézkedés lehet az, mellyel Google-nek megtiltanák, hogy a keresőszolgáltatásba szervesen integrálja saját mesterséges intelligencia szolgáltatását, mely linkek sokasága helyett akár több bekezdésből álló összefoglaló választ adhat egy szabad szavas keresésre az interneten fellelhető információk alapján.

a címlapról