Szerző: Koi Tamás

2024. október 8. 12:04

Krízist emleget a Samsung menedzsmentje

A vártnál kevesebb profitot termelhetett a harmadik negyedévben a Samsung Electronics, amiért szokatlan módon, még a konkrét pénzügyi eredmények ismertetése előtt bocsánatot kért a menedzsment.

Még ázsiai mércével mérve is szokatlan, hogy egy multi menedzsmentje bocsánatot kérjen egy cég pénzügyi teljesítménye kapcsán, pláne ha az a cég Dél-Korea legnagyobb vállalata, a Samsung Electronics. Most mégis ez történt, aznap, amikor a társaság közzétette harmadik negyedéves előzetes pénzügyi eredményeit.

Melyek alapján egyébként egyáltalán nem úgy tűnik, hogy krízist élne át a társaság, hiszen a Samsung 9,1 ezer milliárd wonra (csaknem 6,8 milliárd dollár) növelve megnégyszerezte működési profitját egy év leforgása alatt, ám ezzel mégis nagyjából 900 millió dollárnak megfelelő wonnal elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól.

A dél-koreai multi menedzsmentje szerint ez a Samsung jelenleg tartó krízisfolyamatának a része, a krízisért pedig személyesen kért bocsánatot a vevőktől, a befektetőktől és a dolgozóktól készülékdivízió vezetője, egyben a vállalat alelnöke, Jun Young-hyun.

samsung_foundry

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

A bocsánatkérő levélben a cégvezető egyebek közt arról beszél konkrétumok említése nélkül, hogy a Samsung technológiai versenyképességét az utóbbi időszakban többen kétségbe vonták. Bár elemzők elsősorban az adatközponti AI-termékekhez gyártott nagy sávszélességű memóriák (HMB) gyártása terén látnak lemaradást a szintén dél-koreai riválishoz, az SK-Hynixhoz képest, a kép valószínűleg ennél árnyaltabb és sokkal mélyebb problémákat mutat.

Bár a mesterséges intelligencia megoldásokhoz fejlesztett memóriachipek egyre jelentősebb forgalmat generálnak a memóriagyártók számára, egyelőre túl kicsi szelete ez a teljes memóriapiacnak ahhoz, hogy egy olyan nagy óriáscéget, mint a Samsung ennyire megrázzanak.

A miértekre a BusinessKorea szeptember végén publikált híradása adhatja meg a választ, mely többek között arról ír, hogy a Samsung chipgyártó üzemeiben meglehetősen döcögősen indult a tömeggyártás a Gate-All-Around (GAA) 3 nm-es második generációs gyártósorokon. 

A gyártósorok a helyi média szerint pocsék kihozatal mellett termelnek, ami amellett, hogy rombolja az ügyfelek bizalmát, azt is kérdésessé teszi, hogy a Samsung saját maga számára képes lesz-e megfelelő kihozatallal és mennyiségben gyártani többek között az Exynos 2500 típusú rendszerprocesszort, mely a jövő év elején debütáló Galaxy S25 család tagjaiba kerülne.

A Samsung Electronics október 24-én tarja az iparági érdekelteknek szóló éves Foundry Forum konferenciáját, a harmadik negyedévre vonatkozó végleges bevételi és profitadatokat pedig október 31-én teszi közzé a vállalat.

a címlapról