Szerző: Koi Tamás

2024. október 8. 09:04

Itt a vége a Play Áruház monopóliumának

November elsejétől át kell alakítani az androidos alkalmazások disztribúciós folyamatát a Google-nek az Epic Games-szel folytatott jogi csatározás eredményeként.

Hétfőn megszülettek azok a kötelező érvényű bírói előírások, melyek révén gyökeresen át kell alakítania a Google-nek az Android ökoszisztéma alkalmazás-disztribúcióját. Mindez James Donato bíró szerint feloldja majd a Google korábban megállapított monopóliumát, fair körülményeket teremt az alkalmazásfejlesztőknek és nagyobb választékot biztosít majd a felhasználóknak.

A bíróság tegnapi ítélete az utolsó jogi procedúrája annak az antitröszt-pernek, melyet az Epic Games 2020-ban indított a Google ellen . Az Epic azután fordult bírósághoz, hogy a Google és az Apple kiebrudalta a kiadó népszerű Fortnite battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból annak apropóján, hogy a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. 

A Google-lel való csörtében tavaly december 11-én tette nyilvánossá ítéletét az amerikai esküdtszék: a bíróság szerint a keresőóriás valóban monopol helyzetet élvez a Google Play alkalmazásbolttal és a Google Play Billing számlázási rendszerrel az androidos alkalmazásterjesztési és az alkalmazáson belüli számlázási szolgáltatások piacán.

google_monopoly

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Az amerikai antitröszt-jogrend alapján a felek a decemberi ítélethozatalt követően igyekeztek meggyőzni a bíróságot arról, hogy milyen jóvátételi intézkedések szükségesek a monopolhelyzet feloldására, vagy éppen - a Google részéről - ezek miért nem kivitelezhetők.

Az ügyben az utolsó meghallgatások augusztus közepén zajlottak, amikor a bíró már egyértelműen jelezte, kezd elege lenni a Google ügyvédjeinek "akadékoskodásából", a cégre pedig határozott előírások várnak majd a döntéshozatali procedúra végén.

A tegnapi ítélet így egyebek mellett a főbb tiltásokat és kötelezettségeket fogalmazta meg, melyeknek egységesen november 1-től kell megfelelnie a Google-nek:

  • A cég nem fizethet azért a fejlesztőknek, hogy a Play Store-t bármilyen exkluzivitásban részesítsék,
  • Nem fizethet más cégeknek azért, hogy azok ne versenyezzenek vele,
  • Nem fizethet más cégeknek azért, hogy azok előre telepítsék a Play Áruházat a készülékeikre,
  • Nem kötelezheti a fejlesztőket arra, hogy a Google Play számlázási szolgáltatását használják a tranzakciók során,
  • Köteles engedni, hogy a versenytárs piacterek a Play Áruház teljes katalógusához hozzáférjenek,
  • Köteles a versenytárs piacterek használatához szükséges alkalmazásokat befogadni a Play Áruházba.

A fenti kötelezettségek hároméves időtartamra szólnak.

A Google az ítélet kézhezvételét követően közölte, hogy noha az ítélet bizonyára elégedetté teszi az Epic Gamest, számos nem várt negatív következményei lehetnek, melyek az amerikai fejlesztőket, felhasználókat és a készülékgyártókat egyaránt hátrányosan érinthetik majd.

A vállalat közölte, a fentiek alapján megfellebbezi a hétfői ítéletet és a végrehajtás felfüggesztését fogja kérni a fellebviteli bíróságtól

Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója az X-en közzétett posztjában üdvözölte az ítéletet, kijelentve, hogy annak hatására a következő években olyan mennyiségben jelenhetnek meg Android platformon a külsős alkalmazás-piacterek, hogy a Google soha többé nem tudja megállítani a folyamatot.

a címlapról