Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 7. 14:35

Rekordbevételt hozott az AI a Foxconnak

Rekordértékesítést produkált a tajvani gyártó a harmadik negyedévben annak ellenére, hogy a fogyasztói elektronikai termékekből származó bevétel nem változott az előző év azonos időszakához képest, de az AI-szerverek és az autóipari alkatrészek iránti kereslet megugrott.

Rekordbevételről számolt be a harmadik negyedévben a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a Foxconn. Az Apple legnagyobb iPhone-összeszerelőjének bevétele éves szinten 20,2 százalékkal 1,85 billió tajvani dollárra (57,3 milliárd dollárra) ugrott. Eközben a konszolidált bevétel 733 milliárd NT dollár (mintegy 22,6 amerikai milliárd dollár) lett szeptemberben, amely 34 százalékos növekedés az augusztusi eredményhez képest, éves szinten pedig 11 százalékos a bővülést jelent.

Az impozáns számok főleg az AI-szerverek iránti kereslet növekedésével magyarázhatók, ami főleg a Foxconn felhő- és hálózati termékekért felelős divíziójának eredményeit hajtotta meg, olyan kiemelt kulcsfontosságú ügyfelek által, mint például a vezető AI chip-gyártó Nvidia. A TrendForce szerint az AI-szerverpiac 2024 végére 187 milliárd dollárt ér majd 69 százalékos növekedéssel, ami a teljes szerverpiac 65 százalékát fedi majd le.

foxconn

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Az iPhone készülékeket is magába foglaló szórakoztatóelektronikai gyártási részleg is erőteljes növekedést mutatott negyedéves összehasonlításban az új termékek bevezetésének köszönhetően, de éves teljesítménye változatlan maradt. A Canalys legutóbbi jelentése szerint az okostelefonok globális piaca 12 százalékkal, 288 millió egységre nőtt az idei második negyedévében, így enyhe növekedésnek indult a szektor, de a harmadik negyedévi teljesítményre vonatkozóan az elemzőcégek még nem tettek közzé számokat.

A harmadik negyedév rendszerint kiemelt időszak a tajvani technológiai vállalatok számára, mivel ekkor kezdik el szállítani az okostelefonokat, táblagépeket és egyéb elektronikai cikkeket a nagy gyártóknak, például az Apple-nek a nyugati piacok év végi ünnepi időszakára. A Foxconn így arra számít, hogy az év második felében a csúcsszezonban ismét lendületet kap, azonban konkrét számok megadása nélkül prognosztizálja a negyedik negyedévet a jelenlegi piaci várakozásokhoz.

a címlapról

b200

0

Huang: mindenki a Blackwellt akarja

2024. október 4. 13:20

Ebben a negyedévben megkezdődhet az új AI-feldolgozóegységek szállítása. A kereslet a gyártó szerint óriási.

gamez

28

A konzol élt, él és élni fog

2024. október 4. 10:20

Ki vesz ma játékkonzolt és miért? Mi a gyártók koncepciója a jövőre nézve? Kiderül a 46. weeklyből!