Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 7. 10:22

Videógenerátorral lohol a Meta az OpenAI után

Valósághűnek tűnő videókat képes készíteni a Meta új AI-modellje, ami a nagyközönség számára még (vagy soha) nem lesz elérhető, ráadásul a képességei is meglehetősen korlátozottak.

Egyelőre senki sem tudja, hogy a generatív videómodellek mire lesznek használhatók a gyakorlatban valójában, sokkal több a fenntartás ezekkel az eszközökkel szemben a deepfake-ek által jelentett kockázatok kapcsán, de ez nem akadályozza meg az olyan vállalatokat az egymásra licitálásban, mint a Runway, az OpenAI és a Meta, akik milliókat fordítanak a fejlesztésre. Idő kérdése volt, hogy a Meta is egy nagy felbontású videókat generáló eszközt jelentsen be, néhány hónappal azután, hogy az OpenAI bemutatta a Sorát, a szövegből videót generáló AI-modelljét.

A Meta Movie Gen nevű modellje szöveges promptokból, leírás alapján készít új videókat, de képes a már meglévő felvételek és állóképek módosítására is egyes elemek megváltoztatásával - kérhető például az ábrázolási stílus megváltoztatása, vagy plusz objektumok hozzáadása. A mozgóképekhez adott hangot szintén a modell készíti el, különféle környezeti zajokat, hangeffektusokat, háttérzenéket generálva az ábrázolt jelenethez illeszkedve.

A Movie Gen által készített videók egyelőre viszont csak 16 másodpercesek, míg a hangfelvételek akár 45 másodpercesek is lehetnek. Az eszköz ezen felül egyéb érdekes korlátokkal rendelkezik, például csak 768 pixel szélességű videót generál, amit képes felskálázni, ez szintén mutatja, hogy egyelőre kezdetleges technológiáról van szó.

00:31
 

Meet Meta Movie Gen

Még több videó

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Közel két évvel azután, hogy az AI-modelleken alapuló kifinomult képgenerátorok tömegek számára is elérhetővé váltak, a technológiai cégek sorra  mutatják be újabb eszközeiket, köztük a Google, az OpenAI és a Meta. Az OpenAI által fejlesztett Sora egyelőre még nem érhető el nyilvánosan, de a Meta Movie Gen-je sem fog sokkal hamarabb eljutni a szélesebb felhasználói közeghez, mivel a cég termékigazgatója, Chris Cox szerint „költséges és sokáig tart vele a generálás”.

A generatív mesterséges intelligencia képzési folyamatával kapcsolatos egyik legfőbb aggály, hogy a modelleket üzemeltető cégek a tartalomtulajdonosok engedélye nélkül használnak fel egyébként publikusan elérhető anyagokat. A Meta állítása szerint a Movie Gen generátort licenszelt és nyilvánosan elérhető adatkészleteken képezték ki, de nem részletezték, hogy pontosan milyen forrásokból. Jó eséllyel ez egyébként rengeteg tartalmat és posztot jelenthet a cég által birtokolt Facebook és Instagram platformokról, illetve többi szolgáltatása felületéről.

a címlapról

b200

0

Huang: mindenki a Blackwellt akarja

2024. október 4. 13:20

Ebben a negyedévben megkezdődhet az új AI-feldolgozóegységek szállítása. A kereslet a gyártó szerint óriási.