Szerző: Koi Tamás

2024. október 4. 09:41

Megint vegzálhatják a Microsoft böngészőjét

Ismét nagyító alá kerülhet a Microsoft böngészőszoftver-stratégiája az Európai Unióban, ezúttal a Digital Markets Act-ben foglaltak alapján.

Levélben fordult az Európai Bizottsághoz három böngészőfejlesztő és egy webfejlesztői platform, amiért szerintük a Microsoft versenyellenesen juttatja előnyhöz saját fejlesztésű böngészőjét, az Edge-t.

A Vivaldi, a Waterfox, a Wavebox és az Open Web Advocacy még szeptember közepén küldte el a levelet az EU végrehajtó szervéhez, arra kérve a Bizottságot, vizsgálja felül korábbi döntését, és sorolja a digitális piacok szabályozásáról szóló Digital Markets Act (DMA) alapján a kapuőr szolgáltatások közé a Microsoft Edge böngészőjét.

microsoft_edge

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A szervezetek szerint azzal, hogy a Microsoft a Windows alap szoftverkörnyezetébe integrálja az Edge-t, mely az operációs rendszer alapértelmezett böngészője, illetve csak az Edge-n keresztül lehet más böngészőket letölteni, olyan előnyhöz juttatja saját platformját a cég, mellyel a riválisok nem tudnak versenyre kelni.

Ez ugyanakkor egyelőre nem testesül meg markánsan a piaci erőviszonyokban, hiszen az Edge egyes statisztikák szerint alig 5% feletti piacrésszel rendelkezik a globális böngészőszegmensben, míg a piacvezető Chrome 66%-on áll az élen.

Valószínűleg ez motiválta a Bizottságot abban idén februárban, hogy az Edge-t végül nem jelölték ki kapuőr platformnak a DMA alapján, így nem vonatkoznak rá a legszigorúbb versenyjogi szabályok. Ezt a döntést az Opera júliusban bíróságon támadta meg, a mostani beadvány a norvég böngészőfejlesztő pozícióit erősíthető a perben.

Az irodai visszatérés folyamata immár mindenki számára érzékelhető az IT-ban, ahogy a vele járó kölcsönös, vélt vagy valós érdeksérelmek is. A 41. adásban darázsfészekbe nyúlunk.

a címlapról