Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 3. 10:22

Már 157 milliárd dolláron az OpenAI értékelése

Szinte duplázódott a legforróbb AI-startup értékelése, miután a befektetők körébe csatlakozott a SoftBank és az Nvidia is.

A ChatGPT mögött álló OpenAI 6,6 milliárd dollárnyi tőkét vont be egy újabb finanszírozási körben, így becsült értékelése már 157 milliárd dollár, azaz majdnem duplája korábbi 86 milliárd dollárnak, ezzel pedig meghaladja az S&P 500 vállalatainak 87 százalékát. Az OpenAI értéke ezzel olyan tőzsdén jegyzett társaságokét közelíti meg, mint például a Goldman Sachs, az Uber és az AT&T. 

A feltételek garantálják, hogy a befektetők újratárgyalhatják vagy visszakérhetik a pénzüket, ha a cég két éven belül nem alakul át profitorientált szervezetté,  a megállapodás továbbá függ az eddigi megtérülési korlát eltörlésétől.

A finanszírozási kört 1,25 milliárd dolláros befektetéssel a Thrive Capital kockázatitőke-társaság vezette. A startupot eddig összesen 13 milliárd dollárral támogató Microsoft ezúttal visszafogottabb volt, alig egymilliárd dollárt toldott hozzá a legutóbbi körben. Újabb nevekkel bővült azonban a sor: csatlakozott többek közt 500 millió dollárral a japán SoftBank, és 100 millió dollárral az Nvidia. Az Egyesült Arab Emírségekben székelő MGX szintén befektetett. Az elmúlt hónapokban hiába reppent fel a híresztelés, hogy az Apple is tárgyalásokat folytat a befektetésről, a cupertinóiak végül nem szálltak be.

iopenai

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Nagy felhajtóerővel bírhatott az elmúlt hónapok során a fokozódó verseny a különféle AI-modelleket kiadó technológiai cégek piacán, egyre agresszívabban áll elő fejlesztéseivel többek közt az Anthropic, a Meta és a Google. Az OpenAI növekedése természetesen a felhasználói bázis tekintélyes mértékét is leköveti, a ChatGPT-t most már heti 250 millió aktív felhasználó használja, ebből 11 millió előfizetéses csomaggal. Ezen felül körülbelül egymillió vállalkozás fizet az OpenAI szolgáltatásainak használatáért.

Az elmúlt két évben a vállalat kiterjesztette fókuszát a kutatás túl, a ChatGPT szélesebb körű hozzáférhetőségével pedig a fogyasztói technológia és a vállalati szegmensből befolyó bevételek felé fordult. A profitorientált szervezetté válás nem jár belső feszültségek nélkül, a volt technológiai igazgató, Mira Murati szeptember végén jelentette be váratlanul, hogy távozik a cégtől, őt többen is követték.

Az irodai visszatérés folyamata immár mindenki számára érzékelhető az IT-ban, ahogy a vele járó kölcsönös, vélt vagy valós érdeksérelmek is. A 41. adásban darázsfészekbe nyúlunk.

a címlapról