Szerző: Koi Tamás

2024. október 1. 13:18

Fontos időszakban veszi át a kormányt a Huawei-hercegnő

A cég újbóli felívelésének adhat ismételt nyomatékot, hogy a Huawei soros elnöke lett Meng Van-csou, a vállalat alapítójának lánya, akinek 2018-as kanadai letartóztatása a legmagasabb szintű diplomáciai szálakat is megmozgatta.

Meng Van-csou, a Huawei Technologies 52 éves pénzügyi igazgatója töltheti be mától a kínai óriásvállalat soros elnöki posztját, átvéve ezzel a stafétát Eric Hszu-tól. A kínaci technológai multinál bevett gyakorlat, hogy hathónapos etapokban váltják egymást az elnökök, Van-csou kinevezése mégis kiemelt figyelmet kapott Kínában és a tengerentúlon egyaránt.

Ennek egyik oka, hogy Van-csou-t, Kína egyik legbefolyásosabb üzletasszonyát a helyi média előszeretettel aposztrofálja "Huawei-hercegnőként", mivel a céget alapító egykori katonatiszt, Ren Cseng-fej első házasságából született, legidősebb gyermeke. 

huawei_meng

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A cégvezető neve 2018-ban robbant be a nemzetközi médiába, amikor az Egyesült Államok jelzésére a kanadai hatóságok letartóztatták és házi őrizetbe helyezték az iráni kereskedelmi szankciók kijátszásának vádjával. A kiadatási eljárás évekig tartott, végül Meng komolyabb következmények nélkül elhagyhatta a vancouveri házi őrizetet 2021 szeptemberében és hazatérhetett Kínába.

Elengedése része volt egy a hidegháború óta nem látott fogolycsere-megállapodásnak, mely során két kémkedéssel vádolt kanadai diplomatát engedett el Van-csou -ért cserébe Kína. Van-csou-t a hazatérésekor nemzeti hősnek kijáró fogadtatásban részesítették a sencseni nemzetközi repülőtéren.

A Huawei pénzügyi igazgatója ekkor vált a kínaiak számára az Egyesült Államok elleni küzdelem egyik ikonikus arcává, a cégnél betöltött elnöki mandátumát ezért alighanem jól célzottan időzítették arra az időszakra, amikor a Huawei Technologies egyre magasabb hatékonysággal képes felülemelkedni az USA kereskedelmi szankcióin.

A vállalat fogyasztói üzletága idén Kínában már gyakorlatilag teljesen talpra állt, és bár az anyaországon kívül továbbra is korlátozott a mozgástere, a világ egyik legnagyobb okostelefon-piacán már visszaverekedte magát a vezető gyártók közé.

A Huawei az adatközponti termékek szegmensében is elhozott már több üzletet az Nvidia elől. A vállalat saját fejlesztésű AI-gyorsítóit számos kínai technológiai óriás vásárolja, jóllehet bennfentes információk szerint a gyártás rossz kihozatala miatt a Huawei egyelőre nem képes az Ascend chipekből nagyobb volument szállítani.

Október 2-án kraftie karrier-meetup a teljesítménymérésről - online és fizikai formában is.

a címlapról