Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. október 1. 12:30

AI-kameramodult ad ki a Raspberry Pi

Az AI Camera nevű 12,3 megapixeles kameraegység a Sony szenzorát kombinálja a Pi technológiáival, és bármilyen Raspberry PI-hez csatlakoztatható.

A legtöbb AI-alkalmazás jellemzően a felhőben fut a nagy számítási teljesítmény igénye miatt, az utóbbi időben azonban egyre több kezdeményezést látni a kisebb AI modellek és processzorok gyártására, amelyek kevesebb energiát igényelnek, és így a kevesebb adattal dolgozó funkciókat a hordozható eszközökre is eljuttathatják.

A Raspberry Pi június elején tette elérhetővé a 70 dolláros AI Kit bővítőkészletet, amivel egy neurális hálózati gyorsítóval bővíthető a lapka a lokálisan futó AI-számításokhoz, ám ez a termék csak a Raspberry Pi 5-tel kompatibilis. Ezt követi most egy 70 dolláros képérzékelő, amit a málnás cég a Sony-val együtt dob piacra, és mivel minden modellhez csatlakoztatható, szélesebb körben felhasználható.

Az AI Camera modul egy Sony IMX500 Intelligent Vision Sensor képszenzorral van felszerelve, amit a Raspberry Pi RP2040 mikrokontrollere kezel 16 MB flash memóriával. Ez a kombináció szükségtelenné teszi a további alkatrészeket, például a gyorsítókat vagy a grafikus feldolgozóegységet (GPU), amelyek általában szükségesek a kameramodulok számára a nagyméretű vizuális adatok kezeléséhez.

ai-camera-hero-large

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A 12 megapixeles kamera 10 képkocka/másodperc sebességgel tud felvételt készíteni 4056 x 3040 felbontással, vagy 40 képkocka/másodperc sebességgel 2028 x 1520 felbontáson. A fókusza manuálisan állítható, 76 fokos látómezőt tesz lehetővé. Méretében majdnem egyezik a Raspberry Pi tavaly kiadott Camera Module 3-mal.

A Raspberry Pi a tőzsdére lépéskor arról számolt be, hogy eladásainak 72 százaléka az ipari és beágyazott szegmensben tevékenykedő partnerektől származik, ez az arány a jövőben még tovább nőhet az AI Camera modullal. A Pi libcamera szoftverbe integrálva az egység képes különböző vizuális neurális hálózati modelleket futtatni. Ugyan az AI vállalkozások nem fogják lecserélni az Nvidia GPU-jukat a Raspberry Pi RP2040 chipekre, de a felhasználási módok köre széles lehet a képérzékelővel kiegészítve, ami képes az arc- vagy tárgyfelismerésre: ipari környezetben alapvető automatizált minőségellenőrzésre is használható, vagy az okosvárosokban különféle forgalomkövető megoldásokhoz lehet bevetni.

Október 2-án kraftie karrier-meetup a teljesítménymérésről - online és fizikai formában is.

a címlapról