:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 27. 10:19

Az Arm is megkörnyékezhette az Intelt

Egyre több cég véli úgy, hogy az Intel potenciális felvásárlási célpontja lehet - a Qualcomm után egyes híresztelések szerint a brit Arm Holdings is ajánlatot tehetett a processzorgyártó termékrészlegére.

Kis túlzással mint a keselyűk keringenek az Intel feje felett a különböző processzorpiaci szereplők, melyek komoly lehetőséget látnak abban, hogy a legyengült processzorgyártó egyes divízióira lecsapjanak. A hónap első felében a Qualcommot hozták hírbe egy ilyen akvizíció kapcsán, most pedig a brit Arm Holdings neve is felkerült a potenciális - nem hivatalos - kérők listájára.

A Bloomberg tudósítása szerint a processzorarchitektúrákban utazó, többek közt a Qualcomm és az Nvidia elsődleges partnerének számító Arm nemrég azzal kereste meg az Intelt, hogy megvásárolná a vállalat termékrészlegét, a processzorgyártó azonban határozottan leszögezte, hogy a divízió nem eladó.

arm_chips2

A riport nem részletezi sem a meghiúsult üzlet financiális hátterét sem pedig azt, hogy a felek közt továbbra is zajlanak-e tárgyalások, a két cég pedig hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Az Intel hosszú évek lejtmenetét követően az idei évben került igazán zuhanórepülésbe, a cég csak idén elvesztette piaci értékének több mint felét, augusztusban pedig kifejezetten katasztrofális pénzügyi jelentést és előrejelzést tett le az asztalra a menedzsment, mely sorsfordító átstrukturálásokat ígért az év hátralévő időszakára.

Ennek egy kisebb eleme mintegy 15 ezer dolgozó elküldése, de emellett a cég kész megválni az Altera-ban képviselt többségi tulajdonrészétől, illetve leállít több, jelentős összegű beruházási projektek elsősorban Európában.

Az Intel a továbbiakban nagyobb pénzügyi függetlenséget kíván biztosítani az éppen csak szárnyait bontogató bérgyártó üzletágának (Intel Foundry), melynek létrehozásán és beindításán 2021 óta megfeszített ütemben dolgozik a Pat Gelsinger vezette menedzsment.

A mostani ügy érdekessége, hogy az Intel korábban maga is tulajdonos volt az Arm-ban, a cég éppen idén augusztusban adta el a csaknem 150 millió dollárt érő részvénycsomagját.

a címlapról