:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 26. 14:30

Profitorientált társaságként folytathatja az OpenAI

Mira Murati technológiai igazgató távozása után újabb hírek érkeztek az OpenAI házatájáról, ezúttal egy más vállalati struktúrára váltásról.

Az utóbbi hónapokban egyre erősebb kritikák érték az OpenAI szervezeti struktúráját, aminek nyomán hamarosan komoly változások vannak kilátásban. A 2015-ben nonprofit szervezetként indult vállalkozás 2019 óta egyedi hibrid struktúrában működik, az úgynevezett „capped-profit” modellben, így a cég két részből áll: az OpenAI LP profitorientált vállalatból és a non-profit anyavállalatból. Ez a felépítés lehetővé teszi számára, hogy dollármilliárdokat gyűjtsön külső finanszírozás révén, és rendelkezzen a technológiai startupok bizonyos jellemzőivel, például hogy tőkét osszon szét az alkalmazottak számára. 

Az ügyhöz közelálló források szerint a ChatGPT-gyártó jelenleg aktívan dolgozik azon, hogy alaptevékenységét profitorientált haszontársaságként végezze a jövőben, amelyet a továbbiakban nem a nonprofit igazgatótanács irányít majd. A várakozások szerint ez a struktúra vonzóbbá teheti a céget a befektetők szemében.

Az OpenAI nonprofit szervezeti része továbbra is működik majd, de kisebbségi részesedést kap a profitorientált társaságban. A folyamat lezárulásának időpontja és üteme egyelőre nem ismert, a források elmondása alapján jelenleg még tárgyalások folynak az ügyvédekkel és a részvényesekkel.

openaikiemelt_(1)

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A folyamat előrevetíti, hogy a AI-piac úttörő szereplőjénél a színfalak mögött jelentős változások várhatók a menedzsmentben is. Az OpenAI volt technológiai igazgatója, Mira Murati szerdán jelentette be váratlanul, hogy távozik a cégtől, őt többen is követték.

Szervezeten belül tavaly novemberben hágtak tetőfokára a feszültségek, miután az eredeti igazgatótanács puccsot próbált végrehajtani Sam Altman vezető ellen. A testület többek közt a vezető azon törekvését sem nézte jó szemmel, hogy gyors tempóban kerüljenek piacra a fejlesztett kereskedelmi termékek az eddig meg nem oldott biztonsági és etikai problémák ellenére. Egyúttal megkérdőjeleződött az is, hogy az OpenAI folytatható-e egy nonprofit szervezet égisze alatt.

Miután Altman visszakerült székébe a befektetők támogatásával, az igazgatótanács több technológiai vezetővel bővült ki, köztük Bret Taylor, a Salesforce korábbi társ-vezérigazgatója elnökletével. A jelenlegi felállásban bármilyen vállalati változtatáshoz a kilencfős nonprofit igazgatótanács jóváhagyása szükséges. A non-profit irányítás megszüntetése után az OpenAI-t a későbbiekben egy tipikus startupként működhet, és ezt a lépést általában üdvözlik a befektetők, akik már eddig is milliárdokat öntöttek a vállalatba. 

Az OpenAI újabb finanszírozási kör bevonására készül, ami után már 150 milliárd dollárra rúghat értéke, hasonlóan az Uberéhez. A potenciális befektetők listáján a források szerint szerepel az Apple és az Nvidia is.

A nonprofit modell nem teljesen idegen a techszektorban: ott van például a Mozilla Corporation anyavállalatként működő Mozilla Alapítvány, de az OpenAI-jal ellentétben a Mozilla soha nem vett fel pénzt kockázati és vállalati befektetőktől. A szervezet a bevétel nagy részét termékfejlesztésbe fekteti vissza, és egy részét a nonprofit szervezet programjaira fordítja. 

Az OpenAI új struktúrája már jobban hasonlítana fő riválisa, az Anthropic és az Elon Musk-féle xAI felépítéséhez, amelyek haszontársaságként vannak bejegyezve, egy olyan for-profit formában, amelynek célja a hivatalos kommunikáció szerint a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság előmozdítása a nyereségszerzés mellett.

a címlapról