:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 26. 11:05

Nem igazán nevezhető nyíltnak a Winamp forráskódja

A rendkívül korlátozott licenc már most sok kritikát kapott a nyílt forráskódú közösségtől, deklaráltan tiltja például a forkolást.

A Spotify és az Apple Music korában már kevesebben használják a kilencvenes évek népszerű médialejátszóját, a Winampot, de a rajongói tábor nem tűnt el teljesen, még rengetegen használják a szoftvert megszokásból a zenék lejátszásához. A Llama Group még májusban közölte, hogy szeptembertől elérhetővé válik az eredeti asztali Winamp lejátszó forráskódja, amit ígéretéhez hűen most teljesít is, bár nem teljesen olyan formában, ahogy számítani lehetett rá. A Winamp kódja már elérhető a GitHubon és a Visual Studio 2019 egy adott verziójával használatba vehető.

Korábban a bejelentés kapcsán felmerült, hogy a forráskód kiadásával a klasszikus Winamp forkokat kaphat, de kérdéses, hogyan boldogulnak az alternatívák a Wacup (WinAmp Community Update Project) projekt ellen. Mint most kiderült: a „nyílt” forráskód sem teljesen nyílt, szóval olyan nagy ütközésekre nem kell majd számítani.

winamp-windows-11--dyn--fullviewsize

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A Winamp Collaborative Licence (WCL) ötödik bekezdése ugyanis tiltja a módosított forkok és verziók terjesztését, akár forrás, akár bináris formában, és előírja, hogy csak hivatalos karbantartókat illeti meg a disztribúció joga. A kód közzétételével a cég lényegében külső lelkes fejlesztőket von be kvázi ingyenmunkára, vagy ha szebb kifejezést keresnénk, a közösségi karbantartást ösztönzi. Sajnos ez azt jelenti, hogy a Winamp továbbfejlesztett vagy „klasszikus" verzióit egyhamar nem láthatjuk, legalábbis ebből a kiadásból nem.

A FOSS, azaz Szabad és Nyílt Forráskódú Szoftver közösség számos tagja illette kritikával a Llama Groupot a korlátozó licenc miatt, mivel sok olyan dolognak gátat szab, amit alapesetben az ilyen kiadásoktól elvárnának a fejlesztők. Tehát bár a Winamp forráskódja a GitHubon elérhető, az alkalmazás mégsem mondható teljes egészében nyílt forráskódúnak, egyszerűen csak lehetővé teszi bárki számára, hogy hibajavításokat és új funkciókat készítsen az ikonikus médialejátszóhoz.

a címlapról