:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 25. 10:19

Döntött az EU, arabok irányíthatják a Yettelt

Az Európai Bizottság a felekkel történt egyeztetések és az általuk biztosított önkéntes vállalásokat követően beleegyezett, hogy az Emirates Telecommunications Group irányítást szerezzen a PPF Telecom csoportban, így áttételesen a Yettel Magyarországban is.

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló Európai Uniós rendelet szerint lefolytatott vizsgálat alapján az Európai Bizottság tegnap feltételesen jóváhagyta, hogy az Emirates Telecommunications Group (mely a helyi piacokon e& márkanévvel van jelen) többségi tulajdonhoz jusson a cseh PPF Csoport régiós telekommunikációs érdekeltségeiben Bulgáriában, Szlovákiában, Szerbiában és Magyarországon.

Mivel a nemzeti versenyhatóságok már korábban rábólintottak az ügyletre, ezzel minden akadály elhárult azelől, hogy az abu-dzabi székhelyű arab távközlési multi áttételesen irányítást szerezzen egyebek mellett a Yettel Magyarországban.

A felek az eredeti, tulajdonrész-átruházásról szóló megállapodásukat tavaly augusztusban jelentették be. Az ügylet pénzügyi hátteréről akkor annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett érdekeltségeiben képviselt 50%-os tulajdonrészéért plusz 1 db részvényért, ezen felül a deal lezárását követő három évben összesen legfeljebb 350 millió eurós bónusz kifizetése lehet esedékes, ha bizonyos üzleti célkitűzések teljesülnek.

yettel_torokbalint

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Bár a cseh és az arab társaságok eredetileg tavaly év végére, idén év elejére várták a hatósági engedélyeztetési folyamat lezárását, az Európai Bizottság a nyáron vizsgálatot indított annak feltérképezésére, hogy az arab tőke és üzleti modell megjelenése a kelet-európai régió távközlési piacán minden tekintetben összeegyeztethető-e az uniós joggal, legfőképpen az állami támogatások tilalmát illetően.

A vizsgálat többek között arra jutott, hogy az e& gyakorlatilag korlátlan állami támogatáshoz jut az Egyesült Arab Emírségek részéről, és bár ez a felvásárlási folyamatot nem befolyásolta, lévén az arab fél volt az egyetlen ajánlattevő, az akvizíció után mégis megvalósulhat általa piactorzító hatás.

A Bizottság példának hozza fel, hogy a kvázi korlátlan anyagi háttérrel rendelkező új entitás így a spektrumaukciók, infrastruktúra-beruházások és további akvizíciók során a fair versennyel összeegyeztethetetlen előnyökhöz juthatna.

A felek a Bizottsággal folytatott tárgyalásokat követően vállalták,  hogy az e& az ügylet létrejötte érdekében a vegyesvállalat működésére vonatkozóan lemond az Egyesült Arab Emírségek által biztosított korlátlan bankgaranciáról, nem csatornáz át semmilyen állami támogatást az EU-ban működő entitásba, illetve a cég előre tájékoztatja a Bizottságot a jövőbeni akvizíciós szándékairól az EU-ban akkor is, ha az a jogszabályok értelmében nem bejelentésköteles.

A tranzakció lezárásának végleges időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra a felek.

a címlapról