:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. szeptember 24. 10:30

Mostantól több IP-címet adhat ki a Telegram

A moderációs rendszer átalakítása után újabb intézkedéssel próbálja a Telegram visszaszorítani a bűnüzők tevékenységét, lazított a hatóságokkal való együttműködésre vonatkozó szabályain.

Újabb lényeges változás jön a Telegram üzemeltetésében, pár héttel azután hogy a  francia hatóságok letartóztatták a közösségi platform vezérigazgatóját, Pavel Durovot, egyebek mellett azzal vádolva az orosz származású milliárdost, hogy a Telegramon kontrollálatlanul tevékenykedhetnek bűnözők illetve egész bűnözői csoportok. Durov bejelentette, hogy ismét frissültek a szolgáltatás általános szerződési feltételei és adatvédelmi szabályzata, melyben egyértelművé teszik az üzemeltetők, hogy a szabályokat sértő felhasználók IP-címét és telefonszámát közölheti az illetékes hatóságokkal az érvényes jogi kérések esetében.

A frissítés előtt apró betűvel még úgy hangzott a vonatkozó bekezdés, hogy amennyiben a Telegram bírósági végzést kap olyan személlyel kapcsolatban, aki megerősítetten terrorista cselekmény résztvevője, felfedheti az IP-címet és telefonszámot az illetékes hatóságoknak – bár erre eddig még nem volt példa a gyakorlatban. Ez változhat meg a jövőben, mivel a frissített szabályzat már több teret hagy a hasonló esetek számára, mivel arra módosult, hogy a Telegram már másfajta bűnözői tevékenységgel összefüggésbe hozható gyanúsítottak esetén is képes együttműködni a hatóságokkal, nem csak terrorizmus esetén.

A ProtonMail 2021-ben frissítette szabályzatát hasonló módon, miután kérésre átadta egy gyanúsított IP-címét és egyéb adatait a rendőröknek, ami egy francia klímaaktivista letartóztatásához vezetett.

telegram

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

A platform szeptember elején szakított a zéró moderáció alapelvével is, a privát chateknél megjelent egy új funkció, mellyel különböző visszaélésekkel (erőszakos tartalom, pornográfia, szerzői és szomszédos jogok megsértés, drogkereskedelem, stb.) összefüggésben lehet jelenteni az adott posztot a moderátoroknak.

Ezzel párhuzamosan megváltozott a felhasználókat tájékoztató kérdezz-felelek oldal tartalma is, mely a jogsértő tartalmak megjelenésére vonatkozó szekciójában korábban azt közölte, hogy a privát chatekkel kapcsolatosan nem dolgoz fel semmilyen moderációra vonatkozó felhasználói jelzést, akkor sem, ha a tartalom nyilvánvalóan illegális.

Szeptember elején szólalt meg maga Durov is először az ügyben saját Telegram-csatornáján, ahol a cégvezető többek között leírta, hogy a platform gyors növekedését kihasználták a bűnözők, ezért a cégvezető személyes célja, hogy a Telegram működése ezen a téren jelentősen javuljon.

a címlapról