:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 23. 10:32

Az Emírségekben építhet gyárakat a TSMC és a Samsung

Jelentős beruházással húzhat fel chipgyártó üzemeket a TSMC és a Samsung az Egyesült Arab Emírségekben, méghozzá teljes egészében az ország által adott támogatásból.

Lapértesülések szerint az Egyesült Arab Emírségekben építhet processzorgyártó üzemeket a világ két legnagyobb chipgyártója, a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung Electronics. A régióban egyelőre nem működik hasonló projekt, ám a koronavírus világjárványt kísérő chiphiány hatására a közel-keleti arab országok hozzáállása is változott a technológiai beruházásokkal kapcsolatosan.

A The Wall Street Journal riportja szerint az Emírségek gyakorlatilag 100%-os állami dotációval támogatnák a projekteket, mely összesen több mint százmilliárd dollár értékben valósulhat meg a monarchiában.  

tsmc_fab

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Az üzemek a beruházás volumenét tekintve alkalmasak lehetnek a legfejlettebb gyártástechnológiával rendelkező processzorok - akár adatközponti, akár kliensoldali megoldások - előállítására. A lap szerint a TSMC-től és a Samsungtól nemrég magas rangú delegációk látogattak el az országba és kezdtek előzetes tárgyalásokba a helyi vezetőkkel. A felek között egyelőre nem született konkrét megállapodás.

A cikk ugyanakkor leszögezi, hogy az Egyesült Arab Emírségek láthatóan rendkívül nagyvonalú ajánlattal csábítaná magához a technológiai óriásokat, így a beruházást teljes egészében a monarchia állná, a források jelentős részét pedig az abu-dzabi székhelyű Mubadala alap állná.

Bár az üzemépítést a felek szerint a globális félvezető-ellátási lánc megerősítése indokolhatja, az Egyesült Államok egyre növekvő aggodalommal tekint a hasonló beruházásokra a térségben, mivel felmerülhet a gyanú, hogy a közel-keleti országok a technológiai embargókat kijátszva Kínával kereskednek, kereskednének.

a címlapról