:

Szerző: Koi Tamás

2024. szeptember 20. 11:26

Hátba verte a valóság a Huawei kínai rajongóit

A háromba hajtható Huawei Mate XT igazi kuriózum az okostelefon-piacon, de egyelőre úgy tűnik, a cég nem eladásra szánta a készüléket.

Az, hogy a Huawei Mate XT, a világ első, dupla zsanérral rendelkező okostelefonja nem lesz tömegtermék, már az első, nem hivatalos információmorzsák befutásakor is teljesen világossá vált, arra azonban a talán a cég legelszántabb rajongói sem számítottak, hogy ennyire nem számítanak.

A Mate XT premierjét a Huawei sebészi pontossággal az iPhone 16 bemutatójához és megjelenéséhez igazította: A kínaiak ugyanazon a napon jelentették be a foldable-t, mint az Apple az új iPhone-szériát, illetve ugyanazon a napon - szeptember 20-án - is került forgalomba mindkét okostelefon.

Jól pozícionált üzenet


Az üzenet egyértelmű és szintén meglehetősen jól célzott: Kína, pontosabban a Huawei az amerikai szankciók ellenére is képes csúcstechnológiát letenni az asztalra, amire láthatóan van is (pontosabban lenne) vevő az egyébként rendkívül patriota országban.

mate_xt_reklam

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x)

Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Így segít a Lenovo felkészülni NIS2-re (x) Az érintettek számára ajánlott Thinkshield rendszer háromszintű védelmet nyújt.

Mindezt jól mutatja, hogy a készüléknek még ára sem volt, de már akkor több mint hárommillió darabot rendeltek elő belőle a vevők, a teljes előrendelési mennyiség pedig a mai napra elérte a 6,5 millió darabot, ami pont két és félmillió készülékkel több, mint az idei második negyedévben globálisan leszállított összes foldable telefon.

Hogy ezt a mennyiséget sikerül-e egyáltalán, illetve ha igen, mikorra leszállítania a Huaweinek, azt egyelőre senki nem tudja, a Reuters helyszíni tudósítása alapján mindenesetre aki nem rendelte elő a telefont, annak esélye sem volt a mai napon hozzájutni, ami meglehetősen limitált kezdőkészletet feltételez.

Pedig volt olyan rajongó aki egész éjszaka a Huawei sencseni üzlete előtt táborozott, és bevallottan minden pénzt kész lett volna kifizetni egy Mate XT-ért merő hazaszeretetből (a telefon induló ára egyébként húszezer kínai jüan, azaz körülbelül egymillió forint), ám ezúttal mégis üres kézzel kellett távoznia több tucatnyi másik várakozóval együtt. Hasonló helyzetről számolt be a Reuters pekingi tudósítója is.

Az újdonság kereskedelmi rajtjánál Richard Yu, a vállalat fogyasztói üzletágának első embere is jelen volt, aki a sajtónak nyilatkozva nem árult el semmilyen részletet az eladási számokról, azt leszámítva, hogy az érdeklődés nagyobb volt a vártnál, illetve gyakorlatilag másodpercek alatt elfogytak a készletek.

Szorgos népünk győzni fog!


Mindez megerősíti azokat a korábbi elemzői jóslatokat, hogy a Mate XT valójában nem más, mint egy klasszikus kirakattermék, mely a komplexitásából eredően csak rendkívül limitált mennyiségben és rendkívül drágán gyártható le, jórészt demonstrációs céllal.

Ezúttal azonban nem egy másik technológiai cég a valódi konkurencia, hanem az Amerikai Egyesült Államok, mely 2019-ben szétzúzta a Huawei akkori ambícióit nem csak a hajlítható kijelzős okostelefonok, hanem általában véve az okostelefon globális szegmensében.

a címlapról